Noord-Holland

NL
V

Alkmaar schort samenwerking met Heerhugowaard op na ziekenhuisrel

2 februari 2016, 17.43 uur · Aangepast 2 februari 2016, 23.50 uur · Foto: Tom Jurriaans

ALKMAAR De gemeente Alkmaar schort voorlopig alle samenwerking met de gemeente Heerhugowaard op. Dit besluit volgt op de anti-campagne van de gemeente Heerhugowaard tegen het nieuwe MCA ziekenhuis in Alkmaar.

Vorige week werd de website www.hetnieuwemca.nl gelanceerd waarop Alkmaar afgekraakt wordt als locatie voor het nieuwe ziekenhuis. Zo zou het oude MCA slecht bereikbaar zijn voor hulpdiensten. "Het nieuwe MCA kent al deze restricties niet. Gelukkig maar, want beperkingen kunnen mensenlevens kosten", aldus een bericht op de website.

De gemeente Heerhugowaard bleek anoniem achter de site te zitten. Een 'technisch slippertje' werd eerst gezegd, maar uit een brief van burgemeester Han ter Heegde bleek later dat de site wel degelijk bewust anoniem is gehouden.

Lees ook: Rel rondom nieuw ziekenhuis Alkmaar: Heerhugowaard start anti-campagne

De gemeente Alkmaar is op zijn zachtst gezegd 'not amused', blijkt uit een brief van burgemeester Piet Bruinooge. "Het college van B&W van Alkmaar is geschrokken van de stijl en toon die door Heerhugowaard is gekozen", schrijft Bruinooge. "Deze wordt als oncollegiaal en niet constructief ervaren."

Beluister hieronder de reactie van Piet Bruinooge in NH Spitstijd:

abc5media_audio_0

De burgemeester geeft verder aan dat het vertrouwen 'op pijnlijke wijze is geschonden' en om die reden schort Alkmaar voorlopig alle bestuurlijke en ambtelijke overleggen omtrent regionale samenwerking in de regio Alkmaar op. Een wethouder van Heerhugowaard heeft vanavond namens het college van B&W laten weten dat men het standpunt van Alkmaar betreurt.

Lees ook: Burgemeester Heerhugowaard spreekt zichzelf tegen over anti-Alkmaar website

'Feiten kloppen niet'
De Noordwest Ziekenhuisgroep, voorheen het MCA, reageerde eerder al verbaasd. "Het ziekenhuis is onaangenaam verrast door het initiatief van de gemeente Heerhugowaard. 
Op de website wordt gesuggereerd dat patiëntenzorg niet voorop staat en dat vinden wij een kwalijke zaak. Die feiten kloppen niet."