Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Jongeren slopen AED in flat in Nieuw-Vennep: "Dit kan levens kosten"

29 januari 2016, 16.37 uur · Aangepast 29 januari 2016, 17.15 uur · Foto: AED Stichting Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP Drie jongens hebben de kabels van een AED in een appartementencomplex aan het Leusveld in Nieuw-Vennep doorgeknipt. Het apparaat is nu onbruikbaar.

De AED hangt aan de buitenmuur van het gebouw, de bedrading loopt door de muur naar een stopcontact in de hal. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de drie jongens tot tweemaal toe de hal binnengaan. Tijdens een van die keren vernielen ze de kabels. Ook maken ze een tekening op de muur. Een bewoner van het complex ontdekte de doorgeknipte bedrading. 

"Levensgevaarlijk, want als er nu een noodsituatie ontstaat, kan dat levens kosten", vertelt Ramon, bestuurslid van de AED Stichting Nieuw-Vennep. De stichting heeft ervoor gezorgd dat er op verschillende plekken in het dorp AED's hangen, waaronder in de flat aan het Leusveld. "Daarbij komen nog de kosten. Een AED kost tussen de 1.000 en 1.200 euro. Als stichting zijn wij afhankelijk van giften dus zo'n apparaat is niet zomaar te vervangen."

Lees ook: AED-apparaten weigeren dienst in noodsituatie: "Dan zakt de wereld onder je voeten vandaan"

Een bewoner heeft in ieder geval één van de jongens herkend. Ramon hoopt nu dat de drie zich zullen aangeven bij de politie. "We willen ze de kans geven om zichzelf aan te geven bij de politie. Doen ze dat niet, dan zullen we de beelden vrijgeven."