Noord-Holland

NL
V

NH Peilt: Zo herken je een nepagent

28 januari 2016, 19.22 uur

NH PEILT 70 procent van de stemmers bij NH Peilt denkt dat ze nooit in een nepagent zouden trappen. 30 procent vertrouwt elk uniform (stand 18:00 uur)

Lees ook: Nepagenten actief in Noord-Holland

Nepagenten aan de deur
In de reacties op NH Peilt op Facebook vertelt Miranda haar ervaring:
Heb dus echt een nep agent aan de deur gehad. Compleet met uniform, politiepasje, wapenstok en wapen. Hij zei dat hij een buurman kwam oppakken en dat zijn collega's achter stonden en of hij (de achteraf nep agent) Via mijn balkon op zijn balkon mocht. Ik vroeg toen "Ben je alleen dan?" "Ja", zei hij toen. Je begrijpt dat ik toen heel snel de deur (waar hij zijn voet al tussen had) beb dicht gedaan. Gelukkig is hij opgepakt nadat ik 112 belde. Bleek iemand te zijn waar ze al lang naar opzoek waren. Maar geloof me was echt niet van een echte agent te onderscheiden.

Hoe herken je een echte agent?
'Ik vertrouw ook echte agenten niet, in deze verloederde wereld', zegt een mijnheer op straat in Heiloo, waar afgelopen dinsdag nepagenten een 15 jarige jongen mishandelden. Zijn vrouw zegt iedereen in uniform voor echte agent aan te zien. Hoe we de echte van de neppers kunnen onderscheiden hebben we gevraagd aan de politie in Haarlem. abc5media_video_0

Legitimatie vragen en bellen
Kort samengevat: Als je het niet vertrouwt, vraag de agent dan om een legitimatiebewijs, bel 0900-8844 en vraag de meldkamer of ze je met de mobiele telefoon van de agent die voor je staat kunnen doorverbinden. Als zijn of haar telefoon gaat rinkelen weet je dat het goed zit.

NH Peilt is de hele dag online en om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio te horen. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]