Ga naar Content
Noord-Holland

Opgepast: nepagenten actief in Noord-Holland

28 januari 2016, 10.54 uur
Door: · Foto:

NH PEILT In Heiloo is een 15 jarige jongen mishandeld door twee nepagenten die zogenaamd een fietscontrole hielden. Zou jij een nepagent herkennen?

Geschopt en geslagen
Volgens het slachtoffer deden twee mannen zich voor als agenten die met een verlichtingscontrole bezig waren. De jongen werd gemaand van zijn fiets te stappen. Hij kreeg direct meerdere klappen tegen zijn hoofd. Toen hij op de grond viel werd de jongen ook door de tweede nepagent geschopt.

Uniform
Sinds de korpsleiding echte agenten op het hart drukt hun oude uniformen niet meer te koop aan te bieden op sites als Marktplaats, zijn er daar niet veel meer te krijgen. Wel worden er zo nu en dan uniformen buit gemaakt bij inbraken bij politiemensen thuis.

Kletsverhaal
Nepagenten zijn door het hele land actief. Er zijn grofweg twee soorten: neppers die aanbellen bij vooral oudere mensen, een pasje laten zien en zeggen dat ze de veiligheid van de woning komen controleren. Als ze eenmaal binnen zijn, gaan ze er met geld of spullen van de bewoner vandoor.

Aziatische toeristen
Dan zijn er de neppers die op straat actief zijn. Zij benaderen vooral toeristen met een kletsverhaal en beroven ze van hun geld. Ze hebben het vaak op Aziaten gemunt, omdat die wat gevoeliger zouden zijn voor autoriteit en al snel 'ter controle' hun portemonnee afgeven.

Zou jij er in trappen?
Wat denk je; zou jij een nepagent herkennen of vertrouw je blind op een pasje of een uniform met politielogo? Hoe is te voorkomen dat we slachtoffer worden van een nepagent? We horen graag hoe jij daar over denkt!

NH Peilt is de hele dag online en om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio te horen. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]