Ga naar Content

Zorgen om betaald parkeren op heel Texel

TEXEL Het college van burgemeester en wethouders op Texel wil dat toeristen en bewoners op het hele eiland parkeergeld gaan betalen. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Nu zijn alleen Den Burg, Oudeschild en De Koog aangemerkt als gebieden waar je moet betalen om je auto te parkeren. In plaats van bij elke parkeerplek apart te betalen bij een parkeerautomaat, kun je ook een zogenaamd Texelvignet kopen waarmee je overal in die plaatsen onbeperkt kunt parkeren.

Vorig jaar waren er al plannen om het aantal betaalde gebieden uit te breiden, maar het college stuitte toen op veel weerstand. Nu overweegt de gemeente de plannen opnieuw. Dat zou betekenen dat het Texelvignet, een sticker op de voorruit, voor het hele eiland gaat gelden. 

Strandopgangen
Veel mensen zijn tegen het voornemen, vooral wat betreft parkeren bij de strandopgangen waar parkeren nu nog gratis is. "Er wordt al zo veel toeslag geheven", vertelt een voorbijganger aan NH.

Ook ondernemers op het eiland maken zich zorgen. "De stranden moeten vrij toegankelijk blijven, zonder allerlei moeilijke parkeervoorzieningen", aldus strandtenteigenaar Mark Röpke. "Het moet een keer stoppen. Er wordt elke keer weer wat bedacht. Wat goed is, moet je niet veranderen."

Lees ook: Parkeren in Zandvoort wordt spotgoedkoop, maar extra duur in de zomer

Niet iedereen is tegen de plannen. "Als wij een dagje naar Amsterdam gaan, moeten we ook betalen. Dan heb je niet genoeg aan 10 euro", aldus een andere eilander. 

Op 17 februari neemt het college een beslissing. 

abc5media_video_0

Foto: ANP