Ga naar Content

Bijzondere liefde: slachtoffer Volendamse nieuwjaarsbrand trouwde met haar redder

VOLENDAM Een opmerkelijk verhaal is het wel. Ingrid Kras uit Volendam was één van de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in 2001, maar werd uiteindelijk gered door een brandweerman. En zonder dat ze het van elkaar wisten liepen ze elkaar jaren later weer tegen het lijf. Inmiddels zijn ze getrouwd, hebben ze drie kinderen en strijden ze samen tegen de teloorgang van de brandweer.

"Ik was nog maar 15 minuten binnen toen het mis ging", vertelt Ingrid over de nieuwjaarsbrand. "Er kwam een enorme backdraft en iedereen sloeg tegen de grond. Een brandweerman met een felle lamp kwam binnen en begon te helpen." En die man is zo goed als zeker haar echtgenoot Jos Kras. "Toen we wat met elkaar kregen, spraken we vaak over de brand. Meestal over haar broer, maar ook over wat wij hadden meegemaakt. En dan ga je verhalen vergelijken en blijkt dat ik haar uit het pand heb getild. Dat is wel bijzonder ja."

'Meer geld voor minder veiligheid'
Toch is het koppel nu vooral bezig met de brandweer, omdat ze vinden dat de voortdurende bezuinigingen leiden tot onveilige situaties. "Waar de burger rekening mee moet houden is minder veiligheid voor meer geld. Ik ben bang dat er nog meer vrijwilligers weggaan. Tijdens de nieuwjaarsbrand waren het er nog 42, nu 21 en zonder mij nog maar 20."

Lees ook: Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout!"

Kras is namelijk geschorst omdat hij de nieuwe pieper niet wilde gebruiken waarmee de veiligheidsregio hem 24 uur per dag kan volgen. "Ik praat nu met de media omdat ik het belangrijk vind. Maar ik denk dat dit gesprek de deur bij de brandweer voor mij definitief dicht gooit. En dat vind ik niet leuk, want dit is al 17 jaar mijn grootste hobby."

Eén auto
Aan het idee van een nieuwe brand zoals in café 't Hemeltje begin 2001, wil het koppel eigenlijk niet denken. "Nu zou het veel langer duren voordat de brandweer er is", aldus Ingrid. "Ik wil het me niet voorstellen, want dan zijn er mensen tekort." Jos vult aan: "Straks hebben we nog maar één auto in Volendam. Voordat het korps Edam er zes, zeven minuten later is sta je er met zes man. Ik wens die mensen heel veel succes."

Lees ook: Veiligheidsregio's zien ook kloof tussen brandweer en leiding: "Dit is een probleem"

Een uitgebreide reportage is hier te bekijken of anders vanavond om 20.10 en 23.40 uur en morgen om 12.10 en 14.50 op tv.

abc5media_video_1