Ga naar Content
Noord-Holland

Veiligheidsregio's zien ook kloof tussen brandweer en leiding: "Dit is een probleem"

18 januari 2016, 18.00 uur · Aangepast 2 februari 2016, 18.55 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM Er is een vertrouwensbreuk tussen de brandweermensen en de leiding. Dat erkennen de Veiligheidsregio's Noord­Holland Noord en Kennemerland in reactie op de berichtgeving van RTV NH en EenVandaag over de grote zorgen onder brandweerlieden. De brandweerzorg is volgens hen niet in gevaar.

Uit onderzoek onder ruim 1000 brandweervrijwilligers komt naar voren zeven op de tien van de ondervraagden de beslissingen van de leiding slecht vinden voor de brandweerzorg. Ze vinden dat bezuinigingen en een reorganisatie de organisatie hebben verslechterd.

Noord-­Holland­ Noord ziet deze kloof ook. "We erkennen dat er een kloof ervaren wordt tussen werkvloer en top en ervaren het als een probleem. Het is een speerpunt om hier verandering in te brengen", schrijft de Veiligheidsregio in een reactie. "We nemen dit signaal van medewerkers serieus", laat Kennemerland weten. "Wij realiseren ons dat de noodzakelijke veranderingen voor brandweermensen soms ingrijpend zijn en dat het daarbij niet altijd lukt om voor alle veranderingen bij iedereen draagvlak te krijgen", reageert Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Minder brandweermannen
Uit het onderzoek komt een scherpe daling van het aantal vrijwilligers naar voren. Dat zorgt ervoor de brandweer steeds vaker met minder mensen op een brandweerwagen uitrukt. Namelijk twee of vier in plaats van zes. Dat wordt 'Uitruk op Maat' genoemd. Volgens de ondervraagde vrijwilligers is dit een probleem en gevaarlijk voor henzelf en de burgers.

In dat beeld herkennen de Veiligheidsregio's zich niet. "Het verzoek van 'Uitruk op Maat' komt vanuit de vrijwilligers zelf", laat de Veiligheidsregio Kennemerland weten in een reactie. "Er zijn geen vrijwilligers gestopt als gevolg van de regionalisering en de nieuwe manier van uitrukken."

Lees ook: Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout!"

Ook Veiligheidsregio Noord­Holland Noord laat in een reactie weten dat brandweermensen 'Uitruk op Maat' eerder zien als een oplossing dan als een probleem. "Hierdoor kunnen vrijwilligersposten overdag wél uitrukken. De veiligheid van de burger is hierbij dus gebaat.Zaanstreek­Waterland sluit zich hier bij aan. "Door medewerkers, die meewerken aan de pilot 'Uitruk op Maat' wordt het uitrukken als veilig en verantwoord gekwalificeerd."

Ook Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is om een reactie gevraagd, maar heeft niet inhoudelijk gereageerd.

Reactie Brandweer Nederland
Portefeuillehouder Brandweer in het Veiligheidsberaad, John Berends, reageert – ook namens Brandweer Nederland - op het onderzoek. "Het Veiligheidsberaad en Brandweer Nederland herkennen de cijfers niet. Eigen cijfers (bron: ministerie van VenJ en CBS) tonen een ander beeld, namelijk een instroom van ruim 3000 vrijwilligers in de afgelopen twee jaar. Verder geven 24 veiligheidsregio’s aan geen tekort te hebben aan vrijwilligers en dat de brandveiligheid gegarandeerd blijft. Eén veiligheidsregio signaleert wel een tekort, maar de brandveiligheid lijdt daar niet onder. Van massale uitstroom is dus geen sprake. Ten slotte vinden het Veiligheidsberaad en Brandweer Nederland de steekproef niet representatief omdat slechts circa 5% van de brandweerpopulatie is ondervraagd en bovendien alleen vakbondleden."

Update, reactie Gooi en Vechtstreek
Via een brief reageert secretaris van het Veiligheidsbestuur Gooi en Vechtstreek John van der Zwam op de berichtgeving. Hij erkent dat er een kloof tussen vloer en top wordt ervaren. "Dergelijke signalen zijn ons bekend en wij nemen ze zeer serieus. Het personeel wordt dan ook voortdurend uitgenodigd om signalen tijdig en op een goede wijze te uiten." Van der Zwam gaat ook in op de kritiek op de methode om met minder brandweermensen te werken. Dat er brandweermensen zijn die daar moeite mee hebben klopt, maar zorgen zijn niet nodig. "Er is bij de invoering ruime aandacht besteed om met name de veiligheid van het personeel te waarborgen. De veiligheid van de inwoners is niet in het geding."