Ga naar Content
Noord-Holland

Zwerver bedreigt filiaalhouder met mes van spaaractie

16 januari 2016, 14.45 uur · Aangepast 16 januari 2016, 17.35 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Jouri Bakker

HAARLEM Ondernemers bij de Raaks in Haarlem hebben sinds de komst van een 24-uursopvang aan de Wilhelminstraat grote last van rondhangende en agressieve daklozen. Dat schrijft het Haarlems Dagblad.

De eigenaar van een vestiging van Albert Heijn in het gebied kreeg zelfs een mes van de AH-bestekactie naar zijn hoofd gegooid, vertelt hij in de krant. Ook zou zijn personeel regelmatig worden bedreigd en uitgescholden.

Stopcontacten 
Hij overweegt om extra beveiligers in te huren en te stoppen met de verkoop van goedkoop bier. Ook heeft hij het bestek van de actie niet meer los in de winkel liggen. Ook andere ondernemers hebben last van de daklozen.

Zo zitten ze op terrassen zonder te betalen, gebruiken ze de buitenstopcontacten om hun telefoon op te laden en gaan ze naar de toiletten in restaurants om zich te scheren. Eenmaal trok een dakloze een mes tijdens een woordenwisseling met personeel van een pizzeria. 

Lees ook: Nieuwe daklozenopvang Haarlem maandag open: "Hier kom je meer tot rust" 

Als de overlast wordt gemeld bij zorgaanbieder HVO Querido, komt er altijd een handhaver om de boel te sussen, aldus de ondernemers. De rust is vervolgens echter slechts van korte duur. De eigenaars van de winkels en horecagelegenheden maken zich vooral grote zorgen nu het voorjaar weer in zicht komt.

Querido zegt er alles aan te doen om de situatie te verbeteren, maar benadrukt ook dat de overlast niet alleen door daklozen uit de opvang wordt veroorzaakt. Zo zouden er ook daklozen in de parkeergarage slapen, die zorg mijden en dus niet bekend zijn bij de organisatie.