Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Gestrande potvissen maken weinig kans: "Doodstrijd is zielige vertoning"

13 januari 2016, 01.23 uur · Aangepast 13 januari 2016, 01.46 uur

TEXEL "Dit is een klein jongetje, nou ja klein, ik schat hem even goed op een meter of tien", zegt walvis-deskundige Adrie Vonk. "Maar eh, er zit weinig leven meer in, volgens mij zelfs geen."

De potvis ligt even ten zuiden van de strandopgang bij Paal 12. Aan de noordzijde liggen er nog vier. Vonk hoopt dat ook die dieren snel sterven: "Het is een zielige vertoning als die dieren hun doodstrijd voeren. En daar heb ik toch wel veel moeite mee. Als ze snel overlijden, is het beter te accepteren." 

Lees ook: Vijf potvissen aangespoeld op strand Texel

Organen kapotgedrukt
Rond half 22.30 uur, zo'n 6 uur na het stranden van de potvissen is er weinig hoop voor de dieren. Maar de kans op overleven is al klein vanaf het moment dat ze aanspoelen. Door hun eigen gewicht worden hun organen kapotgedrukt.

Bekijk ook: Video: Potvissen aangespoeld op strand Texel

De stranding is uniek te noemen. "Dat er meerdere dieren stranden komt vaker voor. We hebben er wel eens drie gehad op Ameland en bij Scheveningen. Maar vijf hebben we op dit eiland nog nooit meegemaakt."

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken, die de leiding over de operatie heeft, is het niet duidelijk of de dieren nog leven. Ze laat RTV NH weten dat het weer en de branding een reddingsoperatie momenteel onmogelijk maken. Morgenochtend wordt de situatie opnieuw bekeken. 

abc5media_video_1