Ga naar Content

Onheilspellend geluid houdt Grootebroek wakker

GROOTEBROEK Op internet duiken steeds meer meldingen op van vreemde geluiden. De mysterieuze klanken houden nu ook de inwoners van Grootebroek wakker. Het geluid klinkt als een soort onheilspellend trompetgeschal, maar wat het precies is en waar het vandaan komt, is onduidelijk.

Dano van Gelder filmde het geluid vanuit zijn raam en zette een filmpje ervan op Facebook. Vervolgens begon het speculeren over de bron. 

Ook in andere delen van het land - en de wereld -  is het geluid gehoord. Er doen de wildste verhalen de ronde over de herkomst ervan. Zo zou het afkomstig zijn van UFO's, zou het lijken op het geluid uit de film War of the Worlds of zelfs het einde der tijden aankondigen. 

Lees ook: Mysterieus groen licht in Alkmaar

Editie NL komt echter met een meer wetenschappelijke verklaring: 's nachts koelt het aardoppervlak af en verandert de temperatuurverdeling iets. Geluid wordt dan teruggebogen naar het aardoppervlak, waardoor klanken over grotere afstanden te horen zijn, zo legt Lennart de Groot uit. Hij is geofysicus aan de Universiteit Utrecht. 

Of alle filmpjes met het mysterieuze geluid echt zijn, valt te betwijfelen, zegt ook De Groot. De filmpjes duiken plotseling wel heel massaal op, wat het vermoeden sterkt dat het in sommige gevallen om een hoax gaat. 

Foto: Dano van Gelder