Ga naar Content

Column 'vergeten' voetbalhelden: Barry van Galen "Ik ging fluitend naar het stadion"

ALKMAAR Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: de Geniale Gek Barry van Galen.

Als je na een wedstrijd van AZ nog even een biertje wilt drinken, dan kan dat in één van de horecaruimtes die de club naar oude helden heeft vernoemd. De Barry van Galen-bar onder de Molenaar-tribune is één van die plekken. Als je daarna het stadion verlaat en door het tunneltje naar je auto loopt, kijken Kees Kist, Kristen Nygaard en Barry van Galen je met hun geverfde hoofden aan. Het kan dus niet anders of Barry van Galen is één van de populairste spelers uit de geschiedenis van AZ.

En dat komt natuurlijk door zijn clubtrouw -Van Galen speelde 9 seizoenen lang bij de Alkmaarse club-, maar ook door zijn oogstrelende techniek, zijn fluwelen linkerbeen en zijn eeuwige drang om te willen winnen. Maar laten we er geen doekjes om winden: Barry van Galen is ook een cultheld omdat híj nou zo'n speler is die het randje van het toelaatbare opzocht en daar soms overheen ging. "Soms had ik wat slimmer moeten zijn in mijn acties, maar ik wilde gewoon elk duel winnen. Het spel mocht niet verslappen, ik wilde geen rustmomenten creëren, het moest 90 minuten een spektakel zijn op het veld", aldus Van Galen. 

De Geniale Gek werd in 1970 geboren in Haarlem en het was ook in die stad waar hij z'n profcarrière begon. Na twee jaar HFC Haarlem speelde hij nog bij Roda JC en NAC om in 1997 terecht te komen bij de club waar hij thuishoort: AZ. Hiermee werd hij kampioen van de Eerste Divisie en behaalde hij onder meer de halve finale van de UEFA Cup in 2005. "Die wedstrijd tegen Sporting Lissabon was zowel mijn hoogte- als mijn dieptepunt. Het was verschrikkelijk dat we in de laatste minuut toch nog verloren, terwijl ik ons al in de finale zag staan", vertelt Van Galen met een zucht. "Pas nadat ik gestopt was met voetballen, kon ik er met een goed gevoel op terugkijken."

In zijn tijd bij AZ werd Van Galen door bondscoach Marco van Basten ook opgeroepen voor het Nederlands elftal. Tegen Andorra debuteerde hij op 34-jarige leeftijd, een tijd lang was hij daarmee de oudste debutant ooit. Sander Boschker was enkele jaren later met zijn 39 jaar toch echt iets ouder.

In 2006 zette de aanvallende middenvelder een punt achter zijn carrière. Hij werd tegelijk met Michael Buskermolen én stadion de Hout in een afscheidswedstrijd uitgezwaaid. Uiteraard scoorde Van Galen en kreeg hij een publiekswissel. Daarbij werd hij op de schouders genomen, terwijl het publiek 'You’ll never walk alone' zong. Toen hij daarna in de dug-out ging zitten, begon Van Galen te janken als een kind en had hij even niet meer het imago van stoere vent. "Ik denk dat maar weinig mensen zijn die zo'n mooi afscheid gehad hebben", zegt Van Galen overtuigend. "Negen jaar lang reed ik op dat leuke weggetje naar het stadion en ineens hoeft dat niet meer. Tijdens die wedstrijd realiseerde ik met dat het voorbij is". 

Over dat stoere imago toch nog even dit: lange tijd was Barry van Galen recordhouder gele kaarten in de Eredivisie. 82 om precies te zijn. Inmiddels is hij voorbijgestreefd door Jean-Paul de Jong (83) en Patrick Pothuizen (84). Zo zou Van Galen scheidsrechter Roelof Luinge een keer in zijnmaag hebben gestompt, waarnaar hij een Rode kaart kreeg. 

Een kaart had hij zeker moeten krijgen tijdens een bekerduel met Telstar. Na een kopduel met Van Galen raakte Richard Stricker geblesseerd en belandde hij zelfs in een coma. Stricker overleefde de confrontatie, maar zou nooit meer kunnen voetballen op het hoogste niveau. Het is nog altijd onduidelijk of Van Galen hem nou bewust een elleboogstoot gaf of dat het toch een ongeluk was. "Het was echt met de hoofden tegen elkaar", laat Van Galen weten. "Je krijgt allemaal verhalen erom heen dat het met opzet was, maar dat is niet waar." Van Galen heeft na het incident geen contact meer gehad met Stricker. "Vanaf het begin had alles in het teken van hem moeten staan en daar zijn fouten in gemaakt. Ik had meer van me moeten laten horen en dat heb ik niet goed gedaan. Ik hoop in ieder geval dat het inmiddels goed met hem gaat", vertelt Van Galen. 

Buiten het veld liet Van Galen zich eveneens gelden: In 2005 werd hij door de politierechter veroordeeld tot 60 uur dienstverlening wegens mishandeling van twee vrouwen op de kermis van Assendelft. Ach, zelf zei Barry eens: "Je hebt jongens die als ideale schoonzoon op de wereld komen en je hebt geboren etterbakjes. Ik behoor tot die laatste categorie."

De laatste keer dat Van Galen in actie kwam voor AZ was vorige maand nog. In de kerstvideo van de club speelde Van Galen de Kerstman. Barry van Galen. Misschien wel de ultieme Alkmaarse cultheld.

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Klaas Karregat (FC Volendam)
- Maceo Rigters (Jong Oranje)

- René Osei Kofi (Ajax)

- Ton Blanker (Ajax)

- Ron Kalderon (Ajax)

- Luc Nijholt (HFC Haarlem/AZ/FC Volendam)

- Heinz Stuy (Telstar/Ajax)

- Kees Kist (AZ)

- Silvan Inia (AZ/Telstar)
- Froylán Ledezma (Ajax)

- Donny Huysen (Ajax/HFC Haarlem/AZ)

- Johnny Dusbaba (Ajax)

- Hatem Trabelsi (Ajax)

- Ali El Khattabi (AZ)

- Pépé Fernandez (HFC Haarlem)

- Felix Gasselich
 (Ajax)
- Ruud Geels (Telstar/Ajax)
- Achmed 'Mido' Hossam (Ajax)

- Grétar Steinsson (AZ)

- Dries Boussatta (AZ)

- Esteban (AZ)
- Brutil Hosé (Ajax)

- Purrel Fränkel (Telstar)
- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)
- Barry Hughes (HFC Haarlem)

- Miralem Sulejmani (Ajax)

- Kristen Nygaard (AZ)

- Winston Bogarde (Ajax)

- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)

Foto: Pro Shots / Ed van de Pol