Noord-Holland

NL
V

Vader Hilversums MH17-slachtoffer schrijft brief aan Amerikaanse regering

9 januari 2016, 22.54 uur · Foto: NH Nieuws/Schansman

HILVERSUM Thomas Schansman, de vader van de 18-jarige Hilversummer Quinn Schansman die op 17 juli 2014 om het leven kwam bij de aanslag op de MH17, heeft een brief geschreven aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Hij wil dat de radar- en satellietbeelden van de crash alsnog vrijgegeven worden.

Dat bericht de NOS vandaag. De Amerikanen zijn in het bezit van radar- en satellietbeelden van het gebied op het moment dat de BUK-raket waardoor MH17 crashte, werd afgeschoten. De beelden zijn nooit beschikbaar gesteld aan het onderzoeksteam van de Onderszoeksraad voor Veiligheid, twee medewerkers van de raad mochten de beelden enkel inzien.

Lees ook: Een jaar na MH17: omgekomen Quinn (18) leeft voort in bloeiende Oekraïense zonnebloem

Quinn Schansman was geboren in New York en was het enige slachtoffer met een Amerikaans paspoort. Daarom vindt Thomas dat hij een beroep kan doen op de Amerikanen. Hij vindt ook dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de beelden te bemachtigen.

Ambassade
De brief is via de ambassade naar het Amerikaanse ministerie gegaan. Thomas schrijft daarin onder meer het volgende: "Kerst en Nieuwjaar vieren zonder mijn zoon Quinn Schansman was moeilijk voor mijn familie en mijzelf. Quinn was een van de 298 mensen die zijn omgekomen bij de aanslag op de MH17 in juli 2014. Hij is het enige slachtoffer met een Amerikaans paspoort. Ik schrijf u daarom voor hulp en steun".

Lees ook: Vader MH17-slachtoffer Quinn: "Ik was even heel dicht bij hem"

Schansman schrijft verder dat hij dankbaar zou zijn als de Amerikanen zijn verzoek inwilligen. "Ik zou heel dankbaar zijn als de Verenigde Staten, rechtstreeks of via de NAVO, publiekelijk de radar- en satellietbeelden van de minuten voor en na de crash zou overhandigen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid."