Whatsapp

Noord-Holland

Geschorste Telstar-speler Van Essen: "Kocht pillen gewoon in supermarkt"

6 januari 2016, 18.09 uur · Aangepast 6 januari 2016, 19.41 uur

VELSEN-ZUID Telstar-speler Kevin van Essen hoorde een week geleden dat hij voor twee jaar is geschorst, omdat hij doping zou hebben gebruikt. Vandaag sprak RTV NH met hem over de zaak.

"Naar omstandigheden gaat het goed, ik geloof soms niet dat het allemaal echt is", zegt Van Essen. De tuchtcommissie van de KNVB schorste hem afgelopen week voor twee jaar, omdat hij in mei de verboden stof furosemide zou hebben gebruikt. De voetballer ontkent dit bewust te hebben gedaan.

Supermarkt
Hij claimt de stof via vitaminepillen te hebben binnengekregen. "Ik heb de pillen gewoon in de supermarkt gekocht en dacht dus dat het wel goed zat. Ik ben wel boos geweest dat ik het niet bij de dokter heb laten checken, maar ik kan er niets aan doen."

Lees ook: Telstar-speler Van Essen twee jaar geschorst wegens doping

Nu mag hij dus twee jaar niet voetballen of meetrainen met een voetbalclub. Wel is zijn doel om over twee jaar weer terug te keren in het profvoetbal. "Mijn plan is om fit te blijven, maar ik moet het allemaal zelf doen. Ik heb twee zware jaren voor de boeg."

De middenvelder wil zijn club en fans bedanken voor alle steun. Ook zijn familie is een belangrijke support: "Mijn wereld stortte in toen ik de straf hoorde. Je houdt er wel rekening mee, maar iedereen staat achter me, dat doet me goed."

Lees ook: Steun voor geschorste Telstar-speler: "Free Kevin van Essen!"

Hoger beroep
Vooralsnog gaat Van Essen niet in hoger beroep. Herman Ram, directeur van de dopingautoriteit, zegt dat een beroep de straf ook eventueel kan verhogen, al is dat onwaarschijnlijk. "Dan moet er bewezen worden dat er opzet in het spel is."

Volgens Koen Adriaanse van de KNVB was er in deze zaak geen sprake van opzet. "Dat hebben we uitvoerig onderzocht. Maar iedere speler blijft wel verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam en voor de stoffen die hij inneemt."

Verder onderzoek
Ram vertelt verder dat er nog nooit een dopingzaak is voorgekomen waar vitaminepillen vervuild zouden zijn met furosemide. "Het is in deze zaak ook niet bewezen dat dat zo is."

Van Essen reageert: "Ik heb het nog wel proberen te onderzoeken op internet, maar ik kom ook niet verder." De KNVB zal komend jaar een voorlichtingscampagne over doping lanceren, zodat dit soort zaken voortaan hopelijk tot het verleden behoren. 

abc5media_video_1

abc5media_video_2

Whatsapp