Ga naar Content
Noord-Holland

Familie: steeds aannemelijker dat dood Dascha eigen keuze was

29 december 2015, 23.30 uur
Door: · Foto: ANP

HILVERSUM De familie van Dascha Graafsma is het ermee eens dat alles erop wijst dat de dood van Dascha geen misdrijf of ongeluk was, maar steeds meer in de richting van zelfmoord wijst.

Vandaag werd bekend dat Dascha tijdens haar dood niet onder invloed was van drugs. "Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf, maar wel steeds meer aanwijzingen dat Dascha uit vrije wil naar het spoor is gelopen en daar de trein op zich af heeft laten komen", vertelt woordvoerder van de familie Peter R. de Vries aan RTV NH.

Lees ook: Politie: Dascha Graafsma was niet onder invloed van drugs

Uit eerder toxicologisch onderzoek op verzoek van de familie werd bekend dat in het bloed van Dascha alcohol en sporen van drugs waren aangetroffen. In dat onderzoek is echter niet gekeken naar de hoeveelheid stoffen in het lichaam.

Lees ook: 'Dascha was stomdronken toen ze café verliet'

Het NFI heeft aanvullend onderzoek gedaan naar drugs, zoals xtc en cocaïne. Op basis van dit onderzoek kan worden vastgesteld dat Dascha ten tijde van het overlijden niet onder invloed was van drugs. Wel is zeker dat zij onder invloed was van alcohol.

abc5media_audio_0

Conclusie
"Vanmiddag hebben we in gesprek met het NFI, patholoog Frank van de Groot, de politie en de vader en moeder van Dascha het hele onderzoek nog eens nagelopen en daar zijn we tot de conclusie gekomen dat Dascha een weg volgde die ze zelf heeft gekozen", vertelt De Vries. "Ze zijn niet perse geschrokken, het is een bepaalde mindset."

Lees ook: Vader doet emotionele oproep na mysterieuze laatste uren van dochter (16)

De politie en het Openbaar Ministerie gingen uit van zelfdoding maar verrichtten toch onderzoek naar het telefoonverkeer van het meisje. Ook werd haar route zo goed mogelijk gereconstrueerd. Het Openbaar Ministerie ziet op basis daarvan en van het onderzoek door het NFI geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Foto: