Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Politie: Dascha Graafsma was niet onder invloed van drugs

29 december 2015, 18.53 uur · Aangepast 29 december 2015, 21.57 uur

HILVERSUM De 16-jarige Dascha Graafsma, die in de nacht van 27 op 28 november om het leven kwam in Hilversum, was tijdens haar overlijden niet onder invloed van drugs.

Dat blijkt uit forensisch toxicologisch onderzoek door het NFI, laat de politie weten. Uit eerder toxicologisch onderzoek op verzoek van de familie werd bekend dat in het bloed van Dascha alcohol en sporen van drugs waren aangetroffen. In dat onderzoek is echter niet gekeken naar de hoeveelheid stoffen in het lichaam.

Lees ook: 'Prachtig, ontroerend en emotioneel afscheid van Dascha Graafsma'

Het NFI heeft aanvullend onderzoek gedaan naar drugs, zoals xtc en cocaïne. Op basis van dit onderzoek kan worden vastgesteld dat Dascha ten tijde van het overlijden niet onder invloed was van drugs. Wel is zeker dat zij onder invloed was van alcohol.

GHB
Op basis van dit onderzoek concludeert het NFI dat er sporen van GHB in het lichaam aanwezig waren, maar niet in een hoeveelheid die erop wijst dat ze dat heeft ingenomen. GHB is een lichaamseigen stof dat na overlijden in het lichaam wordt gevormd, verklaart de politie.

Lees ook: Vader Dascha Graafsma: "Ze moet met drugs in aanraking zijn gekomen"

De 16-jarige Dascha kwam op 28 november na een avond stappen om het leven bij een aanrijding met een trein. De politie concludeerde vrij snel dat het ging om zelfmoord, maar volgens de familie was dat nog geen uitgemaakte zaak.

Lees ook: "Dascha was een vlinder, een intens blij kind"

De politie en het Openbaar Ministerie gingen uit van zelfdoding maar verrichtten toch onderzoek naar het telefoonverkeer van het meisje. Ook werd haar route zo goed mogelijk gereconstrueerd. Het Openbaar Ministerie ziet op basis daarvan en van het onderzoek door het NFI geen aanwijzingen voor een misdrijf.

abc5media_audio_0

Ook bij de familie komt nu steeds meer het besef dat Dascha niet in het bijzijn van een tweede persoon is geweest, reageert woordvoerder van de familie Peter R. De Vries tegenover RTV NH. Volgens hem is de familie het met het OM eens dat de dood van Dascha steeds meer in de richting van suïcide wijst.