Ga naar Content
Sport

Telstar-speler Van Essen twee jaar geschorst wegens doping [met reactie]

28 december 2015, 19.06 uur · Aangepast 29 december 2015, 18.05 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Joep Leenen

VELSEN-ZUID Telstar-speler Kevin van Essen is door de KNVB voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van furosemide. Na afloop van de wedstrijd Telstar - Helmond Sport (8 mei 2015) is die stof bij een dopingcontrole aangetroffen. De schorsing betekent dat Van Essen tot 28 december 2017 is uitgesloten van deelname aan alle wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB. 

Ook de contra-expertise leverde een positieve uitslag op. Furosemide is een plaspil en kan worden gebruikt als middel om doping te maskeren. De plaspil staat op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) als verboden middel in de sport. 

Lees ook: Telstar-speler Van Essen positief getest op doping

Straf buitenproportioneel
Trainer Michel Vonk laat weten het heel vervelend te vinden. "Het is een enorme klap. Volgens mij is het niet helemaal eerlijk voor een speler van Telstar. Het menselijke aspect in deze schorsing is natuurlijk het allerbelangrijkste en het is gewoon vreselijk voor Van Essen."

Telstar-voorzitter Pieter de Waard laat aan RTV NH weten de straf "buitenproportioneel" te vinden. "Wij kennen Kevin van Essen niet als een oplichter. Als je hem twee jaar van zijn liefste ding berooft, dan heb ik daar wel moeite mee." 

Van Essen mag buiten het veld ook geen werkzaamheden verrichten bij Telstar. "Hij mag totaal geen werkzaamheden verrichten binnen de club op welke wijze dan ook. Hij mag wel te gast zijn bij de club. Hij is uiteraard altijd welkom bij ons", laat De Waard weten. 

abc5media_audio_0

Lees ook: Hoogleraar Olfers over Van Essen: "Het gaat steeds vaker om zielige gevallen"

Bewustwording
In een verklaring laat Telstar weten dat de club zich "zorgen maakt over het voorval en hoopt allereerst dat de strafmaat en financiële status van de sporter op elkaar worden afgestemd". Kevin van Essen wordt naar de mening van de club te zwaar gestraft. Ten tweede adviseert Telstar voetbalclubs zowel in het betaald- als het amateurvoetbal de bewustwording onder spelers en speelsters verder te vergroten. "Laat de dure les voor Kevin voor een ieder de motivatie zijn om de verantwoordelijkheid op te pakken."

Volgens de club moet er binnen Telstar, maar ook binnen andere clubs meer aan bewustwording worden gedaan. "Het per ongeluk innemen van verboden middelen is eenvoudig. Spelers gebruiken voedingspreparaten, vitaminetabletten en andere supplementen om gezond te blijven en het herstel te bevorderen. Alles wat zij in dit verband tot zich nemen dient op de goedgekeurde lijst te staan, sporters moeten dit zelf of met de hulp van een arts controleren. Sinds het geval van Kevin bij Telstar bekend werd, hebben de spelers de goedgekeurde lijst consequent geraadpleegd en desondanks heeft de club in drie gevallen geconstateerd dat de raadpleging onvoldoende is geweest."

Ook Vonk benadrukt nog eens het belang. "Het is een waarschuwing aan spelers dat ze echt goed moeten uitzoeken welke supplementen wel en niet verboden zijn. We zijn daar nu extra alert op, maar het is ook een waarschuwing naar andere clubs", aldus de trainer. "Er zijn nog steeds spelers die met goedwillende gedachten bepaalde middelen nemen, zonder erbij stil te staan dat het op de dopinglijst staat. Spelers willen altijd beter en fitter worden, maar dat moet natuurlijk altijd gebeuren binnen de regels." 

Facebookpagina
Inmiddels is er door supporters van de club een Facebookpagina gestart. "Free Kevin van Essen" is al tientallen keren geliked. 

Lees ook: Telstar-supporters steken Van Essen hart onder de riem

Kevin van Essen is tot op heden niet bereikbaar voor commentaar.