Noord-Holland

Deze 6 dingen kun je doen met je oude kerstboom

28 december 2015, 12.36 uur · Foto: ANP / Bart Maat

Whatsapp

NOORD HOLLAND De kerstboom: de een wil hem het liefst nog een maand laten staan, de ander gooit hem de dag na kerst de deur uit. Maar wat doe je ermee?

Er zijn tal van manieren om van je boom af te komen. Wij zetten ze op een rijtje.

1. Zet hem buiten
In veel gemeenten krijgen kinderen een kleinigheidje voor een ingeleverde boom, zoals een lootje voor een loterij of een kaartje voor het zwembad. De boom wordt daarna vernietigd of gebruikt bij een kerstboomverbranding. Zet je boom dus buiten, zodat kinderen hem mee kunnen nemen. Sommige gemeentes halen oude kerstbomen zelf op. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden en ophaaldata.

2. Recyclen
Je kunt je boom natuurlijk ook zelf verwerken. Schud alle naalden eruit en hak het hout in stukken. De houtblokken kunnen in de open haard of de houtkachel. Of maakt er iets nieuws van voor in huis. Voor de keukenprinsen onder ons: van de naalden kun je sparrenbier maken. Klik hier voor een recept.

3. Herplanten
Heb je een boom met kluit gekocht, dan kun je hem na de kerst in de tuin zetten. Als je er goed voor zorgt, kun je hem volgend jaar weer gebruiken. Zet de boom met een pot in de grond zodat de wortels compact blijven, dan kun je hem volgend jaar makkelijk uitgraven en weer binnen zetten.

Lees ook: Deze vijf beestjes breng je met de kerstboom je woonkamer binnen

4. GFT-afval
De oude boom kan ook bij het GFT-afval. Zorg dat alle versiering eruit is (let op: nepsneeuw mag niet in de GFT-bak) en hak hem in stukjes. Je kunt hem ook inleveren bij de milieustraat.

5. Kunstboom
Geen zin om elk jaar na te denken over wat je met je oude boom doet? Koop dan volgend jaar een kunstboom! Na de kerst kan hij makkelijk terug in de doos en op zolder. Beter voor het milieu en je hebt geen last van uitvallende naalden!

6. Adopteer een boom
Wil je milieubewust omgaan met kerstbomen, maar wil je geen kunstboom in huis? Adopteer of huur dan een boom. Voor nog geen 50 euro heb je een echte boom in huis, die je na de kerst weer inlevert. De boom wordt dan weer in de grond gezet en kan het jaar erop weer verhuurd worden.

Lees ook: Dit zijn de mooiste kerstbomen van bekende Noord-Hollanders

Whatsapp