Ga naar Content
Noord-Holland

'Nazistisch' logo DFDS brengt oorlogsherinneringen boven: "Dit moet foute grap zijn"

24 december 2015, 11.40 uur
Door: · Foto: DFDS / CC BY 2.0 über Wikimedia Commons

IJMUIDEN Er is ophef ontstaan rond het logo van DFDS Seaways in IJmuiden. Het nieuwe embleem van de Deense veerbootmaatschappij roept bij veel mensen associaties met de Tweede Wereldoorlog en Nazi-Duitsland op.

Op Facebook klagen veel mensen over het nieuwe beeldmerk dat DFDS gaat voeren, zo meldt de IJmuider Courant. "Tjonge, wat een misser", schrijft iemand, die het logo een blunder van de eerste orde vindt. "Ik vind het helemaal niks. Ben ik dan binnenkort gedwongen om met de ferry van een concurrent naar de UK te gaan?"

IJzeren kruis
DFDS bestaat in 2016 150 jaar en ter ere van dat jubileum voert de maatschappij volgend jaar het authentieke logo uit het oprichtingsjaar 1866. Het verschil met het logo dat DFDS nu nog voert is de cirkel om het Maltezer kruis heen. Het logo roept 
associaties op met het onder nazi's populaire ijzeren kruis. Dat kruis werd bekend als een Duitse militaire onderscheiding die na 1945 niet meer werd uitgegeven. 

Lees ook: Verloren portemonnee ferrypassagier duikt op in Brits visnet

Iemand anders wil op Facebook kwijt: "Dat moet een foute grap zijn. Ik kreeg een akelig gevoel. Dat kan toch niet de bedoeling zijn." Weer een ander zegt: "De eerste gedachte is WOII. Dan kan een hele serie half tamme mensen wel gaan zitten zwetsen dat het helemaal niets met Duitsers te maken heeft: de negatieve gedachte blijft."

Reactie DFDS
DFDS zelf erkent op Facebook dat er "door WOII helaas andere associaties aan dit beeld zijn gaan kleven". Het bedrijf voelt zich gedwongen het logo toe te lichten: "Sinds de oprichting van DFDS in 1866 varen de schepen onder de iconische blauwe vlag met het witte Maltezer Kruis. Waarom er destijds voor het Maltezer Kruis is gekozen, is tot op de dag van vandaag niet helemaal zeker. Vermoedelijk zag de Deense oprichter C. F. Tietgen gelijkenis met het witte kruis in de Deense vlag, wat een gevoel van nationale symboliek gaf."