Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam verwacht minder reizigers voor Noord/Zuidlijn

18 december 2015, 16.37 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM (AT5) De gemeente Amsterdam heeft de verwachting voor het aantal reizigers dat gebruik zal maken van de Noord/Zuidlijn fors naar beneden bijgesteld.

Naar verwachting zullen 121.000 mensen per dag van de metro gebruik gaan maken. Dat is een veel kleiner aantal dan de 180.000 die werden voorspeld toen de bouw van start ging.

De nieuwe voorspelling komt voort uit een nieuw model dat de gemeente hanteert. De afdeling Vervoer & Openbare Ruimte, het vroegere DIVV, gebruikt vanaf nu Verkeersmodel Amsterdam (VMA) in plaats van het GenMod (General Model) om prognoses te maken voor verkeers- en vervoersvraagstukken en inzicht te geven in effecten van een maatregel op vervoerpatronen. 

Teruggang
Met VMA worden 'echte data' gebruikt, namelijk incheckgegevens van mensen die nu met de metro reizen. Daarom denkt de gemeente nu veel gerichter te kunnen voorspellen. Van 180.000 naar 121.000 is een forse teruggang, erkent een accountmanager van de afdeling.

Maar ook het GenMod voorspelde al een lager aantal reizigers. De economische crisis en het toenemend aantal Amsterdammers dat fietst zijn factoren die een rol spelen bij de inschatting.

Noodzaak
Op een website van de gemeente wordt de vraag gesteld of de gemeente wel begonnen was aan het megaproject als de prognoses zo anders waren geweest vanaf het begin. Met andere woorden, hoe noodzakelijk de lijn eigenlijk is.

De woordvoerder antwoordt dat er toen ook scenario's zijn berekend waarin een tegenvallende economie en de gevolgen daarvan werden meegenomen en dat toch is besloten tot aanleg van de lijn. Ook zegt hij dat deze voorspellingen niet de basis zijn voor het besluit tot de bouw.