Ga naar Content
Noord-Holland

Krijgt Haarlem een stadsschaatsbaan op de Grote Markt?

16 december 2015, 15.00 uur · Aangepast 16 december 2015, 15.12 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HAARLEM Inwoners van Haarlem hebben een Facebookpagina opgericht om medestanders te werven voor een stadsschaatsbaan op de Grote Markt.

Het idee is dat de stadsschaatsbaan een gezellige ontmoetingsplaats gaat worden, waar inwoners van Haarlem elkaar kunnen treffen tijdens de kerstperiode. Alles moet erop en eraan komen, kerstverlichting, live muziek en tentjes waar je glühwein, warme chocolademelk en andere drankjes en versnaperingen kunt kopen. 

De burgemeester en de gemeente juichen het voorstel alleen maar toe. "Een stadsschaatsbaan op de Grote Markt is hartstikke welkom, maar het initiatief en de financiering moet wel uit de stad komen', meldt een woordvoerster van de gemeente. 

Eerdere plannen
Er waren al eerder plannen voor een stadsschaatsbaan op de Grote Markt. In 2004 stuitte toenmalig wethouder Pieter Barnhoorn met zijn idee op flink protest van de marktkooplieden die zaterdag en maandag op de markt staan.

De Haarlemse Evenementen Stichting, opgericht in 2013, pakte dit idee weer op. Toen werd er een plan gemaakt voor een baan van zo'n zeshonderd vierkante meter die drie weken op de markt zou staan. Kosten hiervoor: ongeveer 150.000 tot 200.000 euro.