Ga naar Content
Noord-Holland

Eerdere ontsnappingen Zuyder Bos: "Gwenette Martha verdween via een touwladder de gracht in"

15 december 2015, 13.52 uur · Aangepast 15 december 2015, 14.18 uur
Door: · Foto:

HEERHUGOWAARD De man die vanmorgen wist te ontsnappen uit Zuyder Bos in Heerhugowaard was niet de eerste die gevangenis wist te ontvluchten. In de afgelopen 20 jaar waren er twee eerdere ontsnappingen. De meest spraakmakende ontsnapping was die van topcrimineel Gwenette Martha in 2008.

In een portret van de crimineel schrijft journalist Paul Vugts hoe Martha tijdens een voetbaltoernooi in de gevangenis in mei 2008 weet te ontsnappen. Op Tweede Pinksterdag grijpt Martha het rumoer rond het voetbaltoernooi met beide handen aan om te vluchten.

Lees ook: Politie maakt jacht op ontsnapte gevangene Heerhugowaard

Samen met een andere gevangene knipt hij een gat in het hek. Dan verdwijnt hij via een touwladder in de gracht. Vugts schrijft daarover: "Onder luid gejuich van zijn medegedetineerden komt hij zonder veel moeite over het tweede hek, waarin zijn medevluchter blijft hangen tot hij door bewakers wordt gepakt."

Lees ook: Beroepscrimineel Gwenette Martha geliquideerd in Amstelveen

Buiten de gevangenismuren staan twee helpers klaar om Martha met een busje op te pikken. Dat busje wordt enkele dagen later teruggevonden in Heerhugowaard, maar het drietal is spoorloos.

Ontsnapping 1995
Ook in 1995 weet een gevangene te ontsnappen. Maar volgens woordvoerder Jaap Oosterveer van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er twintig jaar later geen details meer bekend over die ontsnapping.

In 2014 is er nog een incident waarbij acht gedetineerden tegelijk zijn betrokken, bevestigt Oosterveer. Volgens hem gaat het echter te ver om te spreken van een serieuze ontsnappingspoging. "Er zaten een paar mensen in de recreatieruimte te pulken aan kitranden."