Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

'Dascha gaf vriendin een klap voor ze wegging'

12 december 2015, 11.41 uur · Aangepast 12 december 2015, 13.28 uur · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

HILVERSUM Het is een stuk waarschijnlijker dat Dascha Graafsma zelfmoord heeft gepleegd. Dat concludeert de familie op grond van gegevens die de afgelopen dagen naar voren zijn gekomen, aldus woordvoerder van de familie Peter R. de Vries gisteren in RTL Late Night.

Op camerabeelden die gisteren werden vertoond in RTL Boulevard zou hoogstwaarschijnlijk Dascha te zien zijn. "Dat was een belangrijk element. Als zij het inderdaad is, kan je vaststellen dat er niemand bij haar was", vertelde De Vries. "Dan worden scenario's dat anderen daar de hand in hebben gehad, dat er sprake is van een misdrijf of uitlokking, niet erg waarschijnlijk."

Lees ook: Eerste beelden van dwalende Dascha Graafsma opgedoken

Ruzie
Volgens De Vries had Dascha, vlak voordat ze de Hilversumse discotheek Let's Get Down verliet, ruzie met een vriendin. "Dat had te maken met een bericht via een bericht op Facebook Messenger. Daar ontstond wat touwtrekkerij over. Dascha heeft haar vriendin toen een klap gegeven. En die vriendin heeft ook haar een klap gegeven. Vervolgens is zij dus weggegaan zonder jas."

Of de ruzie iets te maken heeft met haar dood, is onduidelijk, aldus De Vries "Heeft dat echt iets getriggerd, of is het meer een bakvissenruzie met als inzet een jongen en is er eigenlijk niets aan de hand? Maar het is wel gebeurd en dat moet dus wel onderzocht worden." 

Lees ook: Vader Dascha Graafsma: "Ze moet met drugs in aanraking zijn gekomen"

Uitvaart
De 16-jarige Dascha kwam twee weken geleden na een avond stappen om het leven bij een aanrijding met een trein. Familie en vrienden van Dascha Graafsma nemen vandaag afscheid van haar. 

De familie heeft de pers nadrukkelijk verzocht om hun privacy te respecteren en niet naar de uitvaart te komen, zodat ze 'in alle rust' afscheid kunnen nemen van Dascha.