Ga naar Content
Noord-Holland

Raad van State: Spoorwegovergang Laantje van Alverna moet open

9 december 2015, 17.01 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HEEMSTEDE De spoorwegovergang bij het Laantje van Alverna in Heemstede moet open. Dat heeft de Raad van State bepaald. Goed nieuws voor veel fietsers en wandelaars.

De zitting ging over de vraag of de overgang onderdeel is van de openbare weg. Volgens de Rechtbank Noord-Holland was dat het geval, maar ProRail was het er niet mee eens en ging in hoger beroep bij de Raad van State. Die heeft nu bevestigd dat de overgang inderdaad openbare weg is en dus niet afgesloten mag worden. 

ProRail had de overgang in oktober van vorig jaar afgesloten, waardoor honderden wandelaars en fietsers een half uur moest omlopen of -fietsen. De Fietsersbond en Wandelnet stapten naar de rechter om de overgang weer open te krijgen. 

Lees ook: Bewoners Heemstede boos om sluiting spoorovergang 'Laantje van Alverna'

"Dit is heel goed nieuws voor alle wandelaars en fietsers die met veel plezier een ommetje maakten via het Laantje", vertelt Jaap Moerman van de Fietsersbond. Volgens Vladimir Mars van Wandelnet moet de gemeente nu de openbaarheid van de overweg actief gaan handhaven. "Dat wil zeggen: ProRail sommeren om het hekwerk weg te halen en de spoorwegovergang te herstellen voor fietsers en wandelaars." Daarnaast wil hij met alle partijen "werken aan een passende overwegbeveiliging". 

Lees ook: Spoorwegovergang Heemstede jaar dicht: "We missen ons Laantje van Alverna"

Hoe dat wordt gerealiseerd is nog onduidelijk. De staatssecretaris heeft vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van innovatieve systemen voor onbewaakte overwegen en vijf miljoen euro voor gebiedsgerichte oplossingen. Het Laantje van Alverna zou daarvan kunnen profiteren door bijvoorbeeld mee te doen met een proefopstelling.

Niet alle omwonenden van de overgang zijn blij met de uitspraak. Zij zijn bang dat er weer onveilige situaties zullen ontstaan als het hek verdwijnt.