Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Deze vijf beestjes breng je met de kerstboom je woonkamer binnen

9 december 2015, 16.08 uur · Aangepast 9 december 2015, 16.52 uur

NOORD-HOLLAND Wie een kerstboom binnenhaalt, haalt daarmee niet alleen gezelligheid in huis. Duizenden kleine beestjes verschuilen zich in de boom en komen dus ongevraagd je woonkamer binnen.

Volgens een Noorse onderzoeker zitter er in een gemiddelde kerstboom maar liefst 25.000 beestjes. De onderzoeker zegt dat de diertjes ontwaken uit hun winterslaap als ze in een warme lichte woonkamer terechtkomen.

Voordat je nu in paniek raakt: de meeste zitten ín de stam en zie je dus niet. Daarnaast zijn de beestjes, tenzij je extreem allergisch bent, vaak onschuldig. Samen met bioloog Bas Difize schudden we een kerstboom uit en keken welke beestjes we tegenkwamen. De vijf meestvoorkomende hebben we voor je op een rij gezet:

1. Spinnen
Kerstbomen kunnen heel veel verschillende soorten spinnen herbergen. Eén van de bekendere is de kruisspin.

abc5media_image_1

2. Springstaartjes
Springstaartjes zijn zespotige geleedpotigen. Ze kunnen dankzij de twee aanhangsels aan hun achterlijf erg ver springen. Zo kan een springstaartje van slechts 5 millimeter tot wel 8 centimeter ver springen.

abc5media_image_2

3. Mijten
Mijten zijn bekende beestjes. Denk bijvoorbeeld aan de huisstofmijt, waar veel mensen allergisch voor zijn. 

abc5media_image_3

4. Wantsen
Ook de wants is geen onbekende voor het grote publiek. Bedwantsen zijn waarschijnlijk de bekendste, maar naast bedden rekenen deze vervaarlijke kleine dieren ook kerstbomen tot hun natuurlijke habitat.

abc5media_image_4

5. Bladluis
Bladluizen zuigen sap uit boomstammen en zijn vaak met heel erg veel tegelijk te vinden.

abc5media_image_5