Sport

Column 'vergeten' voetbalhelden: Ton Blanker

8 december 2015, 13.24 uur · Aangepast 8 december 2015, 14.24 uur · Foto: ANP

Whatsapp

AMSTERDAM Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: ex-Ajacied Ton Blanker.

Tonnie Blanker is nog maar 15 jaar oud als Ajax zich in 1975 bij hem meldt. Het Amsterdamse lefgozertje is onbevangen, snel, technisch vaardig en fysiek sterk. En net als zoveel andere talenten bij Ajax wordt hij de nieuwe Johan Cruijff genoemd. Maar al na drie weken slaat het noodlot toe. Blanker rijdt met zijn brommer tegen een boom aan, breekt zijn dijbenen, en volgens de artsen kan hij nooit meer voetballen.

Ton Blanker laat zich echter niet uit het veld slaan en zegt tegen zijn ouders dat hij binnen een half jaar weer op het veld zal staan. En dat gebeurt ook, Blanker knokt zich op eigen kracht terug, komt bij de B-junioren van Ajax terecht en wordt een jaar later al geselecteerd voor het nationale elftal voor spelers onder de achttien.

Trainer Leo Beenhakker ziet het in hem zitten en selecteert hem voor het eerste van Ajax. Het debuutjaar wordt voor Blanker echter een anti-climax. Hij ligt voordurend in de clinch metde Deen Sören Lerby, aan wie Blanker al snel een hartgrondige hekel krijgt. Blanker dreigt zelfs meerdere keren om Lerby, zoals hij het zelf een keer zegt, 'een stomp voor z`n rode kop te geven'.

In drie Europacup-wedstrijden scoort hij zeven keer, tot op de dag van vandaag is het nog steeds een clubrecord. Maar in de competitie valt hij tegen: hij komt niet verder dan drie doelpunten en hij vertrekt bij Ajax. Niet dat hij van de club weg moet, maar omdat hij het zelf wil. Weg van de druk, weg van types als Lerby, weg van alle ellende. Ajax trekt Wim Kieft overigens aan als zijn opvolger.

Ton Blanker maakt vervolgens een rondgang langs een lange reeks aan clubs: Vitoria Guimares, Real Zaragoza (met Leo Beenhakker als trainer), Salamanca, Excelsior en uiteindelijk komt hij bij FC Volendam terecht, wederom met Leo Beenhakker als trainer. Het Belgische Beerschot, getraind door Barry Hughes, wordt zijn laatste club.

Zijn laatste actie op het voetbalveld is een doelpunt met het hoofd. Maar als blijkt dat hij daarbij een van zijn nekwervels heeft gebroken, houdt Blanker het definitief voor gezien. Hij stopt en richt zich op een maatschappelijke carrière. Inmiddels is hij al getrouwd met Anita Heilker, zangeres van de succesvolle meidengroep Dolly Dots. Via de contacten die Anita in de muziekwereld heeft, rolt Blanker in het artiesten-impresariaat.

In augustus 1994 wordt Ton Blanker na een anonieme tip aangehouden, bij een inval in een woning in Amsterdam. Daarbij stuitte de politie op een grote hoeveelheid zware wapens en negentig kilo cocaïne. Bij het vervoeren van de wapens en drugs zou gebruik zijn gemaakt van een auto die op naam van Blanker stond. In september 1995 wordt hij in hoger beroep tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens betrokkenheid in wapen- en drugshandel. Blanker houdt nog altijd vol onschuldig te zijn.

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Ron Kalderon (Ajax)
- Luc Nijholt (HFC Haarlem/AZ/FC Volendam)

- Heinz Stuy (Telstar/Ajax)

- Kees Kist (AZ)

- Silvan Inia (AZ/Telstar)
- Froylán Ledezma (Ajax)

- Donny Huysen (Ajax/HFC Haarlem/AZ)

- Johnny Dusbaba (Ajax)

- Hatem Trabelsi (Ajax)

- Ali El Khattabi (AZ)

- Pépé Fernandez (HFC Haarlem)

- Felix Gasselich
 (Ajax)
- Ruud Geels (Telstar/Ajax)
- Achmed 'Mido' Hossam (Ajax)

- Grétar Steinsson (AZ)

- Dries Boussatta (AZ)

- Esteban (AZ)

- Brutil Hosé (Ajax)

- Purrel Fränkel (Telstar)
- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)
- Barry Hughes (HFC Haarlem)

- Miralem Sulejmani (Ajax)

- Kristen Nygaard (AZ)

- Winston Bogarde (Ajax)

- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)

Whatsapp