Ga naar Content
Noord-Holland

'OM nam gesprekken tussen moordverdachten en advocaten op in Haarlems restaurant'

4 december 2015, 22.12 uur · Aangepast 4 december 2015, 23.47 uur
Door: · Foto: Google Streetview

HAARLEM Het Openbaar Ministerie (OM) zou in een horecagelegenheid vlakbij de Haarlemse rechtbank gesprekken hebben opgenomen tussen verdachten in een moordzaak en hun advocaten.

De website Crimesite meldt vanavond dat dit aan het licht is gekomen tijdens de derde zittingsdag in het proces tegen de verdachten van de moord op vogelhandelaar Edward Mink uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn. Volgens Haarlems Dagblad was de afluisterapparatuur geïnstalleerd in café-restaurant Stempels aan het Klokhuisplein.

'Niet de bedoeling'
Volgens het OM was het niet de bedoeling om de gesprekken tussen de verdachten en hun advocaten af te luisteren. De apparatuur zou in het restaurant zijn geplaatst om gesprekken tussen de verdachten en hun familie en kennissen op te nemen. Er was geen rekening mee gehouden dat ook de advocaten van de verdachten daarbij aanwezig waren. Dat bleek pas bij de uitwerking van de gesprekken.  

Het OM liet tijdens de rechtszaak weten dat het gemachtigd was gesprekken tussen de verdachten en hun familie en kennissen in en in de buurt van het gerechtsgebouw op te nemen. Ook meldde de officier van justitie dat zij de gesprekken niet heeft gehoord. 

'Ongehoord'
Met die mededelingen namen de advocaten van verdachten Hamid M. en Linda van den B. geen genoegen. "Ongehoord. Ik heb dit in mijn carrière nog nooit eerder meegemaakt. Een grove schending van mijn rechtsgevoel", aldus Hamid M.'s raadsman Mariano Cantarella. 

Zijn collega Juliette Lintjer, die Van den B., verdedigd, wil het OM niet-ontvankelijk laten verklaren omdat zij juridisch niet-toegestane opsporingsmiddelen zou hebben gebruikt. Wanneer ze dit verzoek heeft gepland, is nog niet bekend.