Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlem akkoord met noodopvang Boerhaavekliniek 'maar voor maximaal 1 jaar'

3 december 2015, 20.57 uur · Aangepast 3 december 2015, 21.53 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

HAARLEM De meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad gaat akkoord met de noodopvanglocatie in de Boerhaavekliniek in Schalkwijk. Dat blijkt tijdens de commissievergadering vanavond.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

Wel moet burgemeester Bernt Schneiders een aantal beloftes die hij gisteren tijdens een bewonersbijeenkomst deed, op schrift stellen. De noodopvang in het voormalige zorgcentrum mag maximaal één jaar duren. Er mogen gedurende dat jaar geen statushouders opgevangen worden in deze probleemwijk. En er moet extra aandacht komen voor veiligheid en handhaving. 

Lees ook: Verdeeldheid buren tweede noodopvang in Haarlem

Haarlem stelt samen met de buurgemeenten in Kennemerland een totaalpakket aan noodopvanglocaties, wachtlocaties voor statushouders en potentiële plekken voor langdurige asielzoekerscentra samen.

Ook de noodopvang in De Koepel wordt met maximaal een jaar verlengd. 

Lees ook: Mogelijk al eind januari vluchtelingen in Haarlemse Boerhaavekliniek

Overigens pleiten een aantal vrijwilligers van de opvang in De Koepel, dat de vluchtelingen die daar nu verblijven, terug mogen keren naar Haarlem als zij hun verblijfsvergunning hebben. Binnenkort schuift de eerste groep vluchtelingen door naar een reguliere azc. 

'Koepelaars moeten blijven'
Vrijwilliger Madelon van Kooten snapt dat op papier de procedure zo is geregeld. "Maar het is schadelijk voor de integratie die hier in Haarlem nu zo goed verloopt", zegt ze. Ook denkt ze dat, net als zijzelf, veel betrokken Haarlemmers zich nog een keer zoveel tijd gaan investeren in een nieuwe groep vluchtelingen in De Koepel.

"Over een paar maanden zijn zij toch ook weer weg", verklaart ze in de commissievergadering. En juist de vele initiatieven hebben bij gedragen aan de beeldvorming van de vluchtelingen. "Het was een olievlek door de stad. En zelfs sceptici kijken nu anders naar deze mensen." 

De gemeenteraad neemt officieel 17 december een beslissing over de twee noodopvanglocaties in Haarlem.