Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Patholoog over sectie op lichaam Dascha: "Mijn taak om dit op te pakken"

1 december 2015, 18.02 uur · Aangepast 1 december 2015, 18.48 uur

HILVERSUM Omdat de politie nog altijd uitgaat van zelfmoord, ziet forensisch patholoog Frank van de Goot het als zijn verantwoordelijkheid het lichaam van de zaterdagochtend in Hilversum omgekomen Dascha Graafsma (16) te onderzoeken. "Het zijn heikele zaken."

Dat zegt hij tegen RTV NH. Dascha kwam om het leven toen ze na een nacht stappen in het centrum van Hilversum zaterdagochtend bij station Hilversum Sportpark werd gegrepen door een trein. De politie houdt het op zelfmoord, maar daar gelooft haar vader niets van. "Ze was een blije vlinder, niks anders."

Lees ook: Vader doet emotionele oproep na mysterieuze laatste uren dochter (16) 

Hoewel de politie nog wel onderzoekt waar ze in de laatste uren van haar leven is geweest, ziet de recherche vooralsnog onvoldoende aanknopingspunten voor een strafzaak. Mogelijk dat de door Van de Goot uitgevoerde sectie op haar lichaam daar verandering in brengt. Hij vindt in ieder geval dat de conclusie 'zelfmoord' te snel is getrokken.  

Lees ook: Vader overleden Dascha overspoeld met steunbetuigingen

Ook als ze wel zelfmoord heeft gepleegd, is het volgens Van de Goot belangrijk sectie te plegen op het lichaam. "Al is het alleen maar om de nabestaanden te kunnen geven waar ze mijns inziens recht op hebben. Waarom iets gebeurd is of wat iemand onder de leden had." 

Lees ook: Patholoog gaat lichaam Dascha uitgebreid onderzoeken

De patholoog zal vooral onderzoeken of Dascha drugs of alcohol in haar lichaaam had. "Als we kunnen uitsluiten dat er sprake is van intoxicatie, heeft dat voor de familie enorme waarde. Maar als er wél sprake is van intoxicatie gaan die gegevens in overleg met de nabestaanden direct naar het Openbaar Ministerie. Want dan heb je te maken met een strafzaak." 

Eerste resultaten
Het wordt geen eenvoudige klus voor Van de Goot, want Dascha's lichaam is door de klap van de trein zwaar gehavend. Naar verwachting komt hij morgen met de eerste resultaten van het onderzoek. 

René Graafsma