Ga naar Content
Noord-Holland

Wereldkampioen jiujitsu krijgt brief van de koning

30 november 2015, 10.48 uur · Aangepast 30 november 2015, 14.01 uur
Door: · Foto: Melvin Schol

VELSERBROEK Melvin Schol beleeft waarschijnlijk het beste sportjaar uit zijn leven. Na eerdere successen binnen Nederland en Europa, is hij afgelopen week wereldkampioen jiujitsu geworden. Zelfs de koning heeft hem gefeliciteerd met zijn overwinning.

De wereldkampioenschappen waren in Thailand, waar Schol het opnam tegen de beste jiujitsu'ers uit verschillende landen in de klasse onder 94 kilogram.

In de eerste ronde nam hij meteen wraak op een oude bekende: eerder dit jaar verloor hij de EK-finale jiujitsu van Benjamin Lah uit Slovenië, die hij nu direct uitschakelde. Nadat ook de tweede en derde ronde succesvol verliepen, versloeg hij in de WK-finale Tim Weidenbecher. 

Brief van de koning
Zijn overwinning is niet onopgemerkt gebleven bij het koningshuis. Koning Willem-Alexander stuurde Schol persoonlijk een brief om hem te feliciteren met zijn prachtige prestatie. "M'n moeder heeft de brief ingelijst en nu hangt 'ie hier thuis." Ook minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuurde haar felicitaties per post.  

Olympische Spelen
Dit jaar was dus een goed sportjaar voor de Velserbroeker. Hij werd Nederlands kampioen jiujitsu én judo, tweede op het EK en nu eerste tijdens het WK. "Ik train elke avond en doe drie ochtenden in de week aan krachttraining. Op het WK viel alles toen helemaal op zijn plek."

Toch is zijn honger nog niet gestild: in 2017 worden er een soort van Olympische Spelen voor niet-olympische sporten georganiseerd. Schol zou Nederland daar graag willen vertegenwoordigen. Ook wil hij zich ontwikkelen op het gebied van Mixed Martial Arts (MMA).