Ga naar Content
Noord-Holland

ANWB waarschuwt: Moderne auto weet alles van je

25 november 2015, 10.58 uur · Aangepast 25 november 2015, 14.27 uur
Door: · Foto:

NH PEILT Rij je een vrij nieuwe auto? Grote kans dat privacygevoelige data naar de autofabrikant wordt gestuurd, zonder dat je dat weet.

Routes, telefoonnummers en foto's
Het gaat om informatie zoals de laatst bezochte parkeerplaatsen, routes en bestemmingen. Maar ook de telefoonnummers, mailadressen en persoonlijke foto’s van de mobiele telefoon van de bestuurder worden verzameld op de harde schijf van de auto, waarschuwt de ANWB. abc5media_image_1

Connected cars
Veel moderne auto's zijn 'connected'. Ze hebben via internet verbinding met de dealer. Daarmee kunnen bijvoorbeeld technische storingen worden opgelost en geeft het allerlei mogelijkheden om auto's veiliger te maken. 'Maar er kan ook misbruik van worden gemaakt. We hebben geen idee wat fabrikanten met deze informatie doen', zegt woordvoerder Ad Vonk van de ANWB.

Automobilist weet van niets
Driekwart van de Nederlandse automobilisten weet volgens de ANWB niets van connected diensten in auto's. Behalve dat de privacy kan worden geschonden, vreest de ANWB ook dat de automobilist volledig afhankelijk wordt van de autodealer voor onderhoud en reparaties. De datastroom naar de fabrikant vergroot ook het risico op hacken, wat autodiefstal in de hand werkt.

My car, My data
De ANWB wil dat er regelgeving komt om de privacy van automobilisten te beschermen. Daar is een campagne voor gestart: My car, my data.

Wat vind jij?
Is het prima als jouw auto stiekem bijhoudt waar je rijdt, wie je belt en welke foto's er op je telefoon staan? Of is dat een inbreuk op je privacy die je niet accepteert? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online en om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio te horen. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

@Bernd_de_Boer @RTVNH @ANWB En dit systeem is verplicht door de EU. #ecall

— Robert Logger (@robertlogger) 25 november 2015

@Bernd_de_Boer @RTVNH Je wordt door alles en iedereen online gevolgd. En zoiets hoort daarbij. It's all in the game

— GΞRRIT (@GT_Meijer) 25 november 2015

@Bernd_de_Boer @RTVNH @ANWB ik vind het toch schending van je privacy...

— Mike C (@derbimikey) 25 november 2015

@Bernd_de_Boer je telefoon luisterd je zelfs af.... @ANWB

— Dingeman (@dzjr74) 25 november 2015

@Bernd_de_Boer @ANWB Het is alleen raar dat ze bij zoveel gegevens van je kunnen, terwijl politie en justitie dat niet zomaar mogen.

— Esther Beemsterboer (@Essiebeem) 25 november 2015
Foto: