Ga naar Content
Noord-Holland

Wat gebeurt er met de damherten als ze zijn afgeschoten? Vijf vragen en antwoorden

19 november 2015, 15.00 uur · Aangepast 19 november 2015, 15.33 uur
Door: · Foto: ANP

ZANDVOORT In de Amsterdamse Waterleidingduinen worden de komende jaren duizenden damherten afgeschoten. Wat gebeurt er met de dieren als ze dood zijn?

1. Wie bepaalt wat er met de dieren gebeurt?
Waternet, de beheerder van de Waterleidingduinen. Volgens woordvoerster Linda Mooij gaan de dieren na hun dood naar een wildgroothandel. Welke dat is, wil ze niet zeggen. Wel wil ze kwijt dat de groothandel Waternet een marktconforme prijs betaalt voor de damherten.

Lees ook: Duizenden damherten mogen afgeschoten worden in Waterleidingduinen

2. Wat doet die groothandel er dan mee?
Die zorgt ervoor dat een deel van het hertenvlees in de Amsterdamse horeca belandt. "Een klein deel zal als streekproduct in de regio worden verkocht en zo'n 20 procent wordt gedoneerd aan de voedselban", aldus Mooij.

3. Wat levert zo'n hert op?
Een volwassen damhert weegt tussen de 45 en 100 kilogram. Voor de fijnere delen wordt zo'n 25 euro per kilo neergeteld. Hoeveel vlees er van een damhert komt, verschilt sterk van dier tot dier.

4. Wat kun je ermee?
We kennen allemaal hertenbiefstuk, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Het vlees kan ook worden gebruikt voor hertenracks, ribbetjes, stoofgerechten, gehakt of rosbief.

5. Wat gebeurt er met de rest van het hert?
Er is sowieso vraag naar de geweien, vertelt de Waternet-woordvoerster. "Of er ook vraag is naar huiden, weten we niet." Volgens de Amsterdamse slager Erik Bouwmeester is de kans groot dat de huiden naar een leerlooier gaan. "Voor de schedels is een hobbymarkt. Ook zullen er een paar opgezet worden door taxidermisten (mensen die dode dieren conserveren), denk ik."