Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Pas op met chocoladeletters in je schoen: "Levensbedreigend voor je hond"

16 november 2015, 19.40 uur · Aangepast 16 november 2015, 21.04 uur · Foto: Medisch Centrum voor Dieren

NOORD-HOLLAND Nu Sinterklaas in het land is, mogen we onze schoen weer zetten. Voor ons is al dat lekkers natuurlijk smullen, maar voor huisdieren kan het snoepen van een chocoladeletter levensgevaarlijk zijn. Daarvoor waarschuwt het Medisch Centrum voor Dieren.

"In chocolade zitten giftige stoffen", vertelt dierenarts Daniëlle Vermeulen van de kliniek. "Het kan voor honden - afhankelijk van de hoeveelheid - levensbedreigend zijn."

In chocolade zitten twee stoffen die giftig zijn voor je hond: theobromide en cafeïne, legt Vermeulen uit. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen verwerken, maar honden niet. Het gevaarlijkst is pure chocolade. "Daar zitten de meeste giftige stoffen in."

Braken en coma
De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden op na 1 tot 12 uur. De hond wordt hyperactief en kan braken. Bij een zware vergiftiging kunnen honden hartritmestoornissen krijgen of zelfs in coma raken. "Dat kan uiteindelijk leiden tot de dood."

Tijdens Pasen en Sinterklaas krijgt de kliniek fors meer meldingen binnen van honden die ziek zijn geworden door het snoepgoed. Medisch Centrum voor Dieren adviseert chocolade zo op te bergen dat huisdieren er niet bij kunnen. Mochten ze er per ongeluk toch van snoepen, neem dan direct contact op met je dierenarts.