Ga naar Content
Noord-Holland

Pietendorp Enkhuizen: Zwarte Piet blijft Zwarte Piet

16 november 2015, 11.08 uur
Door: · Foto: Isabella Prins

ENKHUIZEN Zwarte Piet is dit jaar gewoon Zwarte Piet in het Pietendorp van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Dat heeft de organisatie besloten ondanks de kritiek van actiegroepen Doorbraak en Reason against Racism op het 'racistische' Pietendorp.

Zij voeren al weken actie tegen het Pietendorp dat zij beschouwen als "een wanstaltige leerschool waar kinderen het Zwarte Piet-racisme spelenderwijs krijgen opgedrongen door volwassenen". Volgens het Noordhollands Dagblad is dat voor het Pietendorp geen reden om de formule dit jaar drastisch om te gooien. Dat betekent dat de pieten zwart geschminkt zijn. 

Het Zuiderzeemuseum zegt dat in een verklaring tegen de krant. Het museum weigerde eerder in te gaan op het verzet van de actiegroepen en wilde pas reageren als de Sint in het land is. 

Feestelijke haardracht
De concessie die het Pietendorp dit jaar wel doet is dat de zwarte knechten een "feestelijke haardracht" krijgen. In de loop van de komende jaren wordt het uiterlijk van Zwarte Piet 'stapje voor stapje' verder aangepast. 

Lees ook: Actievoerders willen einde aan 'racistisch' Pietendorp Enkhuizen