Ga naar Content

Nieuwe daklozenopvang Haarlem maandag open: "Hier kom je meer tot rust"

HAARLEM Maandag wordt de nieuwe daklozenopvang aan de Wilhelminastraat in Haarlem eindelijk in gebruik genomen. Jarenlang heeft Haarlem getobd over een geschikte locatie, omdat niemand de zwervers en drugsverslaafden in de buurt wilde hebben.

De dakloze Jo leidde gisteren de buren rond in de nieuwe opvang. Zij waren eerst best huiverig voor de 24-uursopvang. Jo heeft daar wel begrip voor. "Ik zou het zelf ook niet prettig vinden, maar het is even wennen."

Ook voormalig dakloze Ron klust hier iedere dag. "Bij de oude locatie komt bijna geen licht binnen. Het is een donker hol", vertelt hij. "De grootste verbetering is het slapen op een kamer met minder bedden. Eerst was dat met twaalf mensen. Hier kom je meer tot rust."

Meehelpen verhuizen
In het voormalige bankgebouw kunnen dertig daklozen slapen. Overdag is er ruimte om zestig cliënten naar een nieuw huis en eventueel naar een nieuwe baan te helpen met hulpinstanties zoals de GGD, de organisatie RIBW voor Beschermd Wonen, de Brijder en Humanitas.

En de verhuizing blijkt daarvoor al een uitstekend middel, waarbij ook de daklozen zelf de handen uit de mouwen moesten steken. 

"Wij hebben bij de verhuizing bijvoorbeeld gezien dat cliënten heel erg technisch zijn. Nou hoe leuk is het als we samen met de cliënt iemand een betaalde baan kunnen geven", vertelt teammanager Joris de Heus.

Foto: NH Nieuws