Ga naar Content

Schalkwijk staat niet te springen om noodopvang vluchtelingen

HAARLEM Het nieuws van een mogelijke noodopvang voor vluchtelingen in de Boerhaavekliniek in de Haarlemse wijk Schalkwijk komt niet onverwacht voor de buren. Maar blij zijn ze er niet mee. "Ik snap wel dat ze ergens naartoe moeten, maar dit is toch al niet zo'n beste buurt."

Van regiocorrespondent @GejaSikma

Ze willen liever niet voor de camera reageren, maar het moet ze wel van het hart. Een paar buurvrouwen van de Boerhaavekliniek van het zorgcentrum Sint Jacob aan de Louise Pasteurstraat zien het niet zo zitten dat er minstens 350 nieuwe buren komen, die een half jaar tot een jaar blijven. 

"Hier in het parkje horen we nu al vaak 's nachts schoten. En dan krijgen we er nog meer onrust bij", is de eerste reactie van één van hen. Maar ze zijn bang dat het tij toch niet te keren is. 

De Stichting Sint Jacob had direct na de zomer al laten weten dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) wel vluchtelingen kon opvangen in het zorgcentrum dat half oktober leeg kwam te staan. Pas over een jaar wordt het enorme pand aan het begin van de wijk gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw zorgcentrum.

Bekijk hier de reportage die RTV NH 24 september jl. maakte in de Boerhaavekliniek.

 abc5media_video_0

Gesleep 
Haarlem heeft de afgelopen weken met 9 andere buurgemeenten overlegd over gezamenlijke opvang van vluchtelingen. De burgemeesters willen na de huidige crisisopvang in Heemskerk geen medewerking meer verlenen aan deze acute opvang in sporthallen.

Lees ook: Burgemeester Heemskerk wil dat gezeul met vluchtelingen stopt

"Maar dan moet je wel wat anders aanbieden", is de conclusie. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem: 

abc5media_video_1

De samenwerkende gemeenten vinden dat het rijk zelf nu maar meer moet doen om de acute opvang te regelen. Bijvoorbeeld op terreinen van defensie, suggereren de gemeenten in een notitie.

Regionale aanpak 
In kleinere gemeentes in de regio zoals Bloemendaal, Heemstede, Zandvoort, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de IJmond-gemeenten zijn meer mogelijkheden voor kleinschalige opvang van statushouders. 

In Haarlemmermeer en Haarlem worden tijdelijke noodopvanglocaties voor 350 tot 400 personen aan het COA aangeboden. Tenminste, als de respectievelijke gemeenteraden en buurtbewoners er mee instemmen.

Het gaat dan naast de Boerhaavekliniek in Schalkwijk om voortzetting van de opvang in de voormalige gevangenis De Koepel na december. In Haarlemmermeer zijn ook al voorbereidingen voor een noodopvang op het terrein naast Expo in Vijfhuizen. 

Lees ook: Gemeente wil tentenkamp voor 400 vluchtelingen in Vijfhuizen

Twee asielzoekerscentra
Ook is het bedoeling om twee volwaardige asielzoekerscentra op te richten in de regio als het COA instemt. Haarlemmermeer is al een locatie-onderzoek gestart en ook boven het Noordzeekanaal in IJmond zou wellicht een centrum opgericht kunnen worden.