Ga naar Content

NFI: Het kan maanden duren voordat DNA wordt opgenomen in databank

DEN HAAG Justitie laat tot nu toe nog weinig los over het onderzoek naar de dode baby's in Heerhugowaard en Alkmaar. Een hoop vragen blijven dan ook onbeantwoord. Bijvoorbeeld waarom het lang duurde voordat de Alkmaarse Rekerhoutbaby Angelina gelinkt kon worden aan Yasmine M. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) speelde in dat onderzoek een belangrijke rol.

Het NFI in Den Haag beheert de DNA-databank van Nederland. In opdracht van het Openbaar Ministerie zoekt het NFI naar matches. Op die manier kwam ook Yasmine M. naar voren als moeder van de eind vorig jaar doodgevonden baby in park De Rekerhout. 

Lees ook: Overleden baby gevonden in park Alkmaar

Verwantschap
"In Alkmaar is het DNA-profiel van de moeder gevonden en dat is in de databank opgenomen. Dat gaf pas een match toen het DNA van de moeder zelf in de databank terecht kwam", legt Kees van der Beek, de beheerder van de DNA-databank bij het NFI, uit. Tot die tijd bleef Rekerhoutbaby Angelina anoniem. 

Lees ook: Moeder dode baby's Heerhugowaard ook moeder dode baby Alkmaar

Pas eind vorige maand bleek Yasmine M. ook de moeder van de Rekerhoutbaby. De match kwam naar voren uit het DNA dat Yasmine had moeten afstaan voor een ander vergrijp eerder dit jaar. Daar gingen dus maanden overheen. Het NFI benadrukt dat het opdracht nodig heeft van het Openbaar Ministerie om een DNA-profiel op te nemen in de databank. 
 
'Had nog jaren kunnen duren'
Van der Beek: "Het NFI moet wachten tot er een opdracht komt van het Openbaar Ministerie om te mogen beginnen met het maken van het DNA-profiel. Bij verdachten kan die opdracht snel gegeven worden. Bij veroordeelden niet. Die kunnen nog in beroep gaan, waardoor het soms maanden kan duren voor die opdracht komt".
 
Volgens Kees van der Beek had het nog jaren kunnen duren voor de identiteit van de Rekerhoutbaby bekend zou zijn geworden, wanneer Yasmine M. niet door een ander delict haar DNA had moeten afstaan.
Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen