Ga naar Content

Heiloose vecht al 11 jaar om kinderen terug te krijgen uit Libanon

HEILOO Het is april 2004 als de Heiloose Celeste Tournier samen met haar man Mario en hun twee zoontjes op vakantie naar Libanon gaat, het geboorteland van Mario.

Tijd samen zal het hele gezin goed doen, denkt Celeste. Maar de vakantie blijkt het begin van een nachtmerrie die nu al 11 jaar duurt. "Na een dag of twee-drie voelde het al niet goed."

Celeste leert de Libanese Mario kennen in 1996. Zij valt als een blok voor zijn charme en zijn donkere, exotische looks. Al snel krijgen ze twee zoontjes: Yannis en Lucas. Maar dan keert het tij. Mario wordt steeds religieuzer en bidt vijf keer per dag. Zijn geloof speelt een steeds grotere rol.

"Niemand is te vertrouwen"
Als ze eenmaal op vakantie in Libanon zijn, blijkt Mario niet van plan te zijn nog terug te gaan naar Nederland. "Het dringt meteen tot je door dat je in een Arabisch land vastzit waar je geen kant op kunt en waar je helemaal, maar dan ook helemaal, niks te zeggen hebt", vertelt Celeste nu voor de camera van RTV NH.

"Je staat er helemaal alleen voor, omdat niemand te vertrouwen is. We zouden twee weken blijven, maar het voelde al snel niet goed. Maar goed, wat doe je dan? Je bent daar op vakantie en gaat maar gewoon door met je vakantie."

Smoesje
Door een smoesje over een mislukte operatie van Mario's moeder waardoor ze langer in Libanon moeten blijven, wordt Celeste duidelijk wat Mario voor ogen heeft: ze gaan alle vier niet meer terug naar Nederland.

Na veel gesteggel lukt het Celeste later om Mario ervan te overtuigen haar tijdelijk terug naar Nederland te laten gaan, maar de kinderen moeten in Libanon blijven.

Terug in Nederland doet Celeste er alles aan haar kinderen zo snel mogelijk thuis te krijgen. Ze schakelt zelfs een privé-detective in om Yannis en Lucas uit Libanon te ontvoeren, maar dat mislukt.

Negen jaar geen contact
Negen jaar lang is er geen enkel contact tussen Celeste en haar kinderen. Totdat de rechter twee jaar geleden bepaalt dat Mario zijn kinderen moet laten bellen met hun moeder. Ook krijgt ze een paar foto’s. Het enige bewegende beeld dat zij van ze heeft, is een filmpje, gemaakt door Mario.

Inmiddels heeft Celeste al jaren hulp van de beste advocaten, zowel in Nederland als in Libanon. Iedere procedure heeft ze gewonnen. Toch wacht ze nu nog steeds op Yannis en Lucas. Desondanks laat ze geen seconde de hoop varen. Ze blijft met alles dat ze in zich heeft, vasthouden aan de overtuiging dat ze ze nu echt snel weer zal zien.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.