Ga naar Content
Noord-Holland

Wethouder Hoorn overleeft motie van wantrouwen over 'Groene Piet'

3 november 2015, 23.49 uur
Door: · Foto: Gemeente Hoorn

HOORN De Hoornse wethouder Samir Bashara (GroenLinks) mag blijven. Een deel van de gemeenteraad zei vanavond het vertrouwen op in de bestuurder, omdat hij had aangekondigd dat er dit jaar 'Groene Pieten' naar Hoorn zouden komen.

De motie van wantrouwen kreeg echter geen meerderheid. 19 raadsleden stemden tegen de motie, 16 waren voor het vertrek van Bashara. 

Publiciteitsstunt 
De wethouder liet gisteren een officieel persbericht opstellen over de komst van 'Groene Piet'. De inwoners van Hoorn reageerden woest op de plannen van Bashara. Later op de avond zei hij dat het om een publiciteitsstunt ging en dat er alsnog Zwarte Pieten naar de West-Friese stad komen.

Lees ook: Geen Zwarte Piet in Hoorn: "Groene Piet past beter bij duurzaam imago"

Vanochtend ging de wethouder door het stof en bood hij zijn excuses aan voor de actie. "Het persbericht was onduidelijk, ondoordacht en had nooit - zeker niet in deze vorm - naar buiten mogen komen. Verzending was een vergissing."

Lees ook: Spoeddebat in Hoorn over 'Groene Piet'

Voor enkele politieke partijen in Hoorn was dat onvoldoende. "Hij voert GroenLinkse-politiek over de rug van een kinderfeest", zei Robert Vinkenborg van lokale partij HOP.