Ga naar Content

Afgebrande Bowlingcentrum Waarland komt niet meer terug: eigenaren zijn er kapot van

WAARLAND Afgelopen zomer verwoestte een grote brand Bowling Waarland. Eigenaren Marja Balk en haar man Kees Ruiter gingen vandaag voor het eerst terug naar de plek waar hun bowlingcentrum stond. Dat was voor beiden een emotioneel moment, want hun plannen voor wederopbouw zijn door de verzekering gedwarsboomd.

Marja en Kees zijn echte horeca-mensen. Meer dan tien jaar geleden namen ze de Bowling over in Waarland. "We dachten: dit is wat we de rest van ons arbeidzame leven gaan doen. Want dit vinden we leuk."

De brand op 19 juni maakte een einde aan hun droom. Die verwoestte niet alleen het pand zelf maar ook hun inkomen en hun pensioen. "Elke dag denk ik wel honderd keer wat is er nou eigenlijk gebeurd? Ik kan het nog steeds niet plaatsen", zegt Kees.

Ook zijn vrouw is emotioneel als ze terugdenkt aan die dag. "Je ruikt het zelfs nog, het zit gewoon in je neus. Het komt elke dag te sprake, het zit in je systeem, je ziel, je hart. Ik kan het vergelijken met een rouwgevoel."

Grond te koop
Na de brand gingen de twee aan de slag met plannen om het bowlingcentrum opnieuw op te bouwen. Maar aan de kant van de verzekering blijft het stil. Het is inmiddels meer dan vier maanden later en er is nog geen cent overgemaakt en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren. Omdat Marja en Kees een inkomen nodig hebben, rest hun geen keus dan de grond te koop te zetten.

De beslissing is Marja niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik heb heel veel moeite met slapen omdat ik onrustig ben. Ik kan niet in de toekomst kijken. Eigenlijk durf ik ook nog niet naar de toekomst te kijken."