Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollanders zijn de langzaamste fietsers van Nederland

3 november 2015, 14.47 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Fietsers uit Noord-Holland zijn het langzaamst van heel Nederland. Met een gemiddelde van 15,1 kilometer per uur zijn we de minst snelle trappers van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van Fietsersbond. In Drenthe fietsen ze met een gemiddelde snelheid van 15,9 kilometer per uur het snelst.

Van de grootste tien steden in Nederland wordt er in Amsterdam het sloomst gefietst: gemiddeld zo'n 14,9 kilometer per uur. De Fietsersbond heeft hier wel een verklaring voor. Vanwege het drukke verkeer ligt de verkeerssnelheid lager. Zo is bijvoorbeeld het fietspad in de Jodenbreestraat één van de drukste van het land.

Wel plaatst de bond een kanttekening bij hun eigen onderzoek: van de 55.000 landelijke deelnemers aan het onderzoek kwam 10 procent uit Amsterdam. Door de lage fietssnelheid in de hoofdstad ligt de gemiddelde snelheid van de gehele provincie een stuk lager.

De bond wijt de lage fietssnelheid in de provincie Noord-Holland aan de grote hoeveelheid verkeerslichten. Gemiddeld staan er om de 3,5 kilometer stoplichten, wat volgens de Fietsersbond 'belachelijk veel' is. De bond pleit daarom voor minder verkeerslichten en voor het vaker toepassen van een 'groene golf' voor fietsers.