Ga naar Content
Sport

Column 'vergeten' voetbalhelden: Kees Kist

2 november 2015, 13.04 uur · Aangepast 2 november 2015, 13.27 uur
Door: · Foto: ANP

ALKMAAR Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag: niemand minder dan Kees Kist.

Als we kijken naar het aantal wedstrijden en het aantal doelpunten dan is Kees Kist ongetwijfeld een van de grootste helden in de geschiedenis van AZ. De blonde spits speelde elf seizoenen in Alkmaar en scoorde er aan de lopende band: dik 200 doelpunten in nog geen 400 wedstrijden.

AZ plukte de geboren Steenwijker in 1972 bij Heerenveen vandaan. Kist stond daarmee aan de basis van de opmars van de club, wat uiteindelijk resulteerde in het kampioenschap in het seizoen 1980/81, de Uefacup-finale in datzelfde jaar en KNVB-bekers in 1978, 1981 en 1982.

Kees Kist hield niet van gegoochel of van lang nadenken. Kees Kist schoot gewoon. En dat deed hij snoei- en snoeihard. Tijdens een test in 1977 brak Kist een officieus wereldrecord door een bal een snelheid van 112 kilometer per uur mee te geven. In het seizoen 1978/79 scoorde Kees Kist maar liefst 34 doelpunten waarmee hij als eerste Nederlander ooit de Gouden Schoen, de prijs van Europees topscorer van het jaar, mocht ophalen.

Tegelijkertijd met Kist haalde AZ overigens ook het grote Deense talent Kristen Nygaard naar Alkmaar en tussen die twee spelers ontstond een symbiose die je in het hedendaagse voetbal nog maar zelden ziet. Wanneer Nygaard aan de bal kwam, had hij al lang al gezien waar Kist zich bevond en andersom wist de blonde beul wel raad met de loepzuivere passes van de Deen.

Naast zijn voetbalcarrière had Kees Kist ook nog een sportwinkel in Steenwijk. Daar brak in 1982 brand uit en de plaatselijke politieagent vermoedde dat Kist of zijn vrouw de brand had aangestoken. Dat bleek geenszins het geval maar in de keiharde voetbalwereld is het dan al te laat. Toeschouwers van de tegenpartij zongen steevast dat Keessie een pyromaan was. Bij een wedstrijd tegen Ajax was het ook weer zover en scheidsrechter Luinge moest de wedstrijd zelfs even stilleggen. Later legde Kist het Ajax-publiek op de best denkbare wijze het zwijgen op: hij scoort, loopt naar het Amsterdamse vak en maakt een niet mis te verstaan handgebaar.

Of het een nou met het ander te maken heeft, weten we niet maar Kist vertrok daarna naar Frankrijk: naar Paris Saint Germain, en later naar Mulhouse. Daar kon hij echter niet goed aarden en Kist keerde in 1984 toch weer terug naar de Alkmaarderhout. Het beste was er toen echter al wel een beetje van af. Kees Kist sloot zijn loopbaan in 1987 af bij de club waar het allemaal was begonnen: SC Heerenveen.

Wie nu nietsvermoedend op een braderie of buurtmarkt loopt, kan Kees Kist overigens zomaar tegenkomen. De vermaarde goaltjesdief verkoopt er nog altijd schoenen. Misschien betekent het dat hij weinig heeft overgehouden aan zijn enorme carrière, misschien betekent het ook wel dat hij het gewoon leuk vindt om op de markt te staan.

In Alkmaar zal hij in elk geval tot in lengte van dagen herinnerd worden, en vereerd, want in het AFAS-stadion is een grote zaal naar hem vernoemd: de Kees Kist Lounge. 

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- Silvan Inia (AZ/Telstar)
- Froylán Ledezma (Ajax)

- Donny Huysen (Ajax/HFC Haarlem/AZ)

- Johnny Dusbaba (Ajax)

- Hatem Trabelsi (Ajax)

- Ali El Khattabi (AZ)

- Pépé Fernandez (HFC Haarlem)

- Felix Gasselich
 (Ajax)
- Ruud Geels (Telstar/Ajax)
- Achmed 'Mido' Hossam (Ajax)

- Grétar Steinsson (AZ)

- Dries Boussatta (AZ)

- Esteban (AZ)

- Brutil Hosé (Ajax)

- Purrel Fränkel (Telstar)

- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)
- Barry Hughes (HFC Haarlem)
- Miralem Sulejmani (Ajax)

- Kristen Nygaard (AZ)

- Winston Bogarde (Ajax)

- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)