Ga naar Content

Veel steun voor vondelingenkamer Noord-Holland: "Hoeveel kindjes verdwijnen er in een kliko?"

HEERHUGOWAARD De vondst van de dode baby's in Heerhugowaard wakkert de discussie rond vondelingenkamers in onze provincie aan. Want een plek waar radeloze moeders hun baby's anoniem kunnen achterlaten is er nog niet in Noord-Holland. In sommige andere provincies, waaronder Zuid-Holland en Groningen, is die mogelijkheid er wel.

Karoline Prins uit het Zuid-Hollandse Papendrecht heeft in haar woning een vondelingenkamer gebouwd. Hoewel in de kamer nog nooit een baby is achtergelaten, staat ze paraat als dat wel een keer gebeurt. 

Kliko
Stichting Beschermde Wieg, waar Karoline lid van is, zegt dat er waarschijnlijk veel meer baby's overlijden waar we niet van weten. "Hoeveel kindjes verdwijnen er niet in een kliko, waar niemand wat vanaf weet?", vraagt Karoline zich af. "Dat was nu in Heerhugowaard ook bijna gebeurd. Als die mevrouw die spullen uit haar schuur in de vuilcontainer had gegooid, had niemand het geweten."

Lees ook: Moeder dode baby's Heerhugowaard had nog twee kinderen

In andere Europese landen mag je een kind anoniem achterlaten, in Nederland mag dat volgens de wet nog niet. Monique Kieft, een van de oprichters van de Facebookpagina 'Heerhugowaardse sterrenkindjes' schrijft: "Ik roep hierbij de gemeente Heerhugowaard en Alkmaar op om een anoniem vondelingenloket snel te gaan organiseren en te openen!"

Lees ook: "Snel vondelingenloket openen in Heerhugowaard en Alkmaar"

De beheerders van 'Heerhugowaardse sterrenkindjes' waren ook al de drijvende kracht achter een stille tocht voor een van de overleden baby's. De politie heeft gisteren de moeder opgepakt van de twee dood gevonden baby's. Het gaat om de 31-jarige Yasmine M. uit Alkmaar.

Foto: ANP/Bas Czerwinski