Noord-Holland

NL
V

Bijzondere vondst op strand Texel: twee levende Noorse kreeften

29 oktober 2015, 11.31 uur · Foto: Rose Schutter/Ecomare

TEXEL Op het strand van Texel zijn deze week twee bijzondere kreeften gevonden. Het gaat om de Noorse kreeft. Een opvallend gekleurde oranje-roze kreeftsoort die in de Noordzee leeft, maar bijna nooit levend gezien wordt op het strand.

Dat schrijft natuurcentrum Ecomare op haar website. De twee levende kreeften werden afzonderlijk van elkaar gespot. Rose Schutter maakte een foto van het exemplaar dat zij aantrof tussen strandpaal 15 en 17 en ging ermee naar Ecomare om te vragen om wat voor soort kreeft het precies ging.

Schaar
Conservator Arthur Oosterbaan bevestigde vervolgens dat het een Noorse kreeft was. De kreeft van Schutter mist wel een schaar. Deze werd vlakbij gevonden. Gelukkig voor het dier kan er weer een nieuwe aangroeien bij de volgende vervelling.

Tot verbazing van Ecomare kreeg het natuurcentrum dezelfde dag nóg een foto binnen van een Noorse kreeft. Deze werd gevonden door Texelaar Martin Janssen. Deze was iets kleiner, ongeveer 12 centimeter en lag tussen strandpaal 21 en 22.

Gangen graven
Noorse kreeften kunnen tot 24 centimeter lang worden en leven onder meer in de diepere delen van de Noordzee. Ze leven in grote groepen en graven uitgebreide gangenstelsels in het zand en slib op de bodem. Vrouwtjes kunnen wel 20 jaar oud worden, mannetjes maximaal 10 jaar. 

Martin Janssen/Ecomare