Ga naar Content

Zus vermoorde Michael voelt zich nog steeds schuldig: "Was ik maar maar meegegaan"

HUIZEN De zus van Michael Poyé uit Huizen voelt zich na al die jaren nog steeds schuldig dat ze die fatale avond in september 1986 niet mee is gegaan met haar broer. Dat zegt ze vanavond in het programma Recht uit Noord-Holland. Zij en haar broer zouden met vrienden uitgaan in Hilversum, maar Mirelle Poyé had geen geld en bleef thuis.

Die nacht werd haar broer op straat doodgestoken door een skinhead die ruzie zocht. Ze kijkt er met veel verdriet op terug. "Ik voel me nog steeds schuldig. Ieder jaar als de maand september komt, denk ik 'wat als' en 'had ik maar'. Ik denk heel vaak was ik maar meegegaan."

Skinheads
Michael was na het stappen samen met zijn vriend Mark nog een patatje gaan eten bij het station. Buiten komen ze een groep skinheads tegen en ze raken in gevecht met hen. Mark weet te ontkomen, maar Michael niet. Hij wordt met een mes recht in zijn hart gestoken en overlijdt.

Later blijkt dat de dader, Frank K. Michael drie keer gestoken heeft. Volgens vrienden is K. trots op wat hij gedaan heeft. Hij wordt uiteindelijk veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Zinloos geweld
Michael werd om helemaal niets doodgestoken. Voor het eerst in de geschiedenis wordt naar aanleiding van zijn dood de term 'Zinloos Geweld' gebruikt. Bij het station in Hilversum staat al jaren een monument voor verdraagzaamheid, maar ook als blijvende herinnering aan Michael.

abc5media_video_0

Bekijk de hele aflevering van Recht uit Noord-Holland over Michael Poyé vanavond om 18:15 uur op RTV NH.