Ga naar Content

Buren spoorovergang Alverna in Heemstede hopen dat het hek blijft

HEEMSTEDE Het kost tien seconden om over het spoor van de Leidsevaartweg bij het pittoreske Laantje van Alverna te komen. Maar wandelaars en fietsers uit de Geleerdenwijk in Heemstede moeten een half uur omlopen of omfietsen sinds er een hek voor de spoorwegovergang is geplaatst. De Fietsersbond en het Wandelnet eisten vandaag voor de Raad van State dat ProRail het hek weghaalt. Terwijl de buren van de overgang juist zo blij zijn met de afsluiting.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

De juridische vraag is of de spoorwegovergang openbaar terrein is of niet. Maar volgens bewoners van het landelijke gelegen Laantje van Alverna draait het om de veiligheid. Zij zijn blij met de afsluiting omdat ze te vaak ellende hebben gezien of zelf hebben meegemaakt bij de overgang. 

Zoals Irma van Leeuwen. Zij wilde een paar jaar geleden even snel oversteken om op tijd op het station te komen. "De Thallys zoefde voor mijn neus voorbij en het was op een haar na raak", vertelt Irma.

Tegenstanders van de afsluiting zien het gevaar niet. "We willen wel dat de overgang beveiligd wordt als het hek weggaat. Maar het is niet super onveilig", bepleit Jaap Moerman van de Fietsersbond die de rechtszaak heeft aangespannen. 

Lees ook: Spoorwegovergang Heemstede jaar dicht: "We missen ons Laantje van Alverna"

De omwonenden hopen dat het hek blijft. "We wonen hier en we zien ook veel. Ouderen op een scootmobiel die met een wieltje vast komen te zitten in de rails, fietsers en joggers die heel fanatiek zijn en denken snel voor de trein over te steken. Je houdt je hart vast."

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma