Start van hoofdcontent

PURMEREND

nl

'Burgemeester Purmerend blundert bij besluitvorming opvang vluchtelingen'

19 oktober 2015, 10.20 uur · Aangepast 19 oktober 2015, 15.48 uur · Foto: ANP/Remko de Waal

PURMEREND Het besluit van de Purmerendse raad om geen zevenhonderd asielzoekers voor langere tijd op te vangen, maar maximaal tweehonderd vluchtelingen verspreid over zes locaties noodopvang te bieden, kan wel eens een staartje krijgen.

Volgens John Bijl, oprichter en directeur van het Periklesinstituut, heeft de gemeenteraad namelijk een belangrijke misser gemaakt. "Door alleen het tekstvoorstel aan te nemen is alleen het raadsvoorstel gewijzigd — en niet aangenomen", schrijft hij in zijn column op de website van het blad Binnenlands Bestuur over de besluitvorming rond de noodopvang van de maximaal dertig vluchtelingen.

Lees ook: Voorlopig geen opvang vluchtelingen in Purmerend

"Doordat de voorzitter het voorstel niet eens in stemming heeft gebracht, is er in deze raadsvergadering niets over de noodopvang besloten. Dom van Don." Dit betekent volgens Bijl dat de gemeenteraad van Purmerend als de wiedeweerga weer bijeen moet komen om alsnog dat besluit aan te nemen. Want anders kan de gemeente niets doen. 

Lees ook: Chaos bij vluchtelingendebat Purmerend: burgemeester stuurt woedende inwoners weg

Bijl, die benadrukt geen familie te zijn van de Purmerendse burgemeester, houdt vol dat de besluitvorming rondom het asielzoekerscentrum wél goed is gegaan. Toch vindt hij de conclusie dat de gemeenteraad de komst van een asielzoekerscentrum voor honderden asielzoekers permanent heeft geblokkeerd voorbarig.