Ga naar Content
Noord-Holland

Slimme ondernemer fleurt bedrijven op met overbodige bloemen

16 oktober 2015, 13.37 uur · Aangepast 16 oktober 2015, 14.20 uur
Door: · Foto: Frank Berbée

BREEZAND We gooien in Nederland per jaar 2470 ton aan bloembollen weg. Dat is ruim 82 vrachtwagens vol. Doodzonde, vindt Frank Berbée uit Breezand. Hij gaat er wat aan doen. Zijn missie: een 'bloemenstorm' die over Noord-Holland raast.

De logistiek manager, zoon van een bollenkweker, kwam op het idee toen hij las over Kromkommer, een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Zoiets kan ik ook, dacht Berbée (31) en hij richtte met zijn vrouw Sophie het bedrijf Bloemenstorm op.

Het idee is simpel. Bloemenstorm koopt overschotten bloembollen op en plant deze in bloembakken van duurzaam steigerhout. "Die bieden we aan aan het bedrijfsleven. Tegen betaling zetten we die bakken bij hun voor de deur. Zo hebben ze het hele jaar rond kleur voor de deur", legt Berbée uit aan RTV NH. 

Omdat het aanbod afhangt van het overschot, krijgen klanten telkens andere bloemen. Vier keer per jaar worden de bloembakken omgeruild voor bakken met een andere bloem. Krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, tulpen, dahlia's, begonia's: alles komt een keer langs. 

Lees ook: Russische boycot Nederlandse bloemen nekslag kwekers: "Het zou desastreus zijn"

De ondernemer heeft zijn eerste klanten inmiddels binnen. Hoewel de eerste bakken pas begin volgend jaar bij hun voor de deur worden geplaatst, staat Bloemenstorm al volop in de picture. Het bedrijf is genomineerd voor de Wereldprijs van ASN Bank, een prijs voor duurzame initiatieven. Op 19 november wordt bekendgemaakt wie de winnaar is. Berbée lachend: "We hopen dat wij uiteindelijk met de bloemen in onze handen staan."