Ga naar Content
Noord-Holland

Veiligheidsregio maakt kans op titel 'Slimste organisatie van Nederland'

13 oktober 2015, 21.44 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 21.57 uur
Door: · Foto:

ALKMAAR Een opvallende naam tussen de genomineerde organisaties voor de titel 'slimste organisatie van Nederland': naast Rituals Cosmetics en uitzendbureau Tempo Team pronkt de naam van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Waar Tempo Team is genomineerd omdat het een slimme manier heeft gevonden om mensen aan banen te koppelen, dingt de Veiligheidsregio mee omdat het een manier heeft gevonden om patiënten met een hartinfarct sneller te helpen. "Wij doen het om levens te redden."

De Veiligheidsregio werkt samen met het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) "Toen we in 2012 begonnen, zat er tussen het moment van een melding van een hartinfarct en het einde van een dotterbehandeling gemiddeld honderd minuten", vertelt Martin Smeekes, directeur van de ambulancedienst. "Nu is dat gemiddeld tachtig minuten." 

Hij legt uit dat die tijdswinst is geboekt door het proces van meldkamer tot het einde van een dotterbehandeling op te knippen in acht delen. Bij ieder gedeelte is geprobeerd een paar minuten sneller te werken door het proces te stroomlijnen. En dat is gelukt. "Mensen zijn geen producten, maar procesoptimalisatie kan ook in de zorg worden toegepast."

Vragen
"Vroeger werden er bij een melding eerst vragen gesteld over de situatie van de patiënt", vertelt Smeekes. "Nu sturen we de ambulance direct op pad en krijgt het ambulancepersoneel onderweg de medische gegevens, bijvoorbeeld of een patiënt eerder een hartinfarct heeft gehad." In 95 procent van de gevallen, is de melding terecht, vertelt de directeur. "En bij die andere vijf procent roepen we de ambulance terug."

Een ander moment waarop tijdswinst wordt geboekt is in het ziekenhuis. "Vroeger werd de patiënt eerst naar de afdeling Spoedeisende Hulp gebracht, nu staat er in het ziekenhuis personeel klaar om hem direct naar de operatiekamer te brengen." 

Sterfgevallen
Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel sterfgevallen de nieuwe aanpak scheelt, maar zeker is dat er levens mee worden gered. "En wie het overleeft, heeft minder restverschijnselen", legt Smeekes uit. De directeur hoopt dat deze 'meten is weten-methode' ook op andere plekken in Nederland wordt toegepast. "In geen enkele andere regio gebeurt het al op deze manier." 

Op 3 december wordt duidelijk of de Veiligheidsregio de prijs daadwerkelijk in de wacht sleept. Wil jij ze een handje helpen? Klik dan hier en breng je stem uit.