Noord-Holland

NL
V

Vader MH17-slachtoffer Quinn: "Ik was even heel dicht bij hem"

13 oktober 2015, 15.30 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 19.17 uur

HILVERSUM Sommige inzittenden van vlucht MH17 waren mogelijk nog even bij bewustzijn, maar ze hebben waarschijnlijk nauwelijks meegekregen wat er gebeurde. Dat blijk uit het zojuist verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zeshonderd nabestaanden werden vanochtend als eerste geïnformeerd over de inhouden van het rapport.

Verslaggever Anne Kruijsen is samen met de familie van de omgekomen Hilversummer Quinn Schansman aanwezig bij de bijeenkomst in het World Forum in Den Haag. "Het was zeer emotioneel, mensen komen aangeslagen naar buiten", vertelt hij na afloop. "Het is heel heftig om duidelijkheid te krijgen over wat er nou precies gebeurd is."

Lees ook: Een jaar na MH17: Omgekomen Quinn (18) leeft voort in Oekraïense zonnebloem

Thomas Schansman, de vader van Quinn, is tevreden met wat hij te horen heeft gekregen. "Het was goed, zinvol, warm en verhelderend op sommige punten", vertelt hij. "Dat Quinn niets heeft gevoeld is een bevestiging van wat ik al had gehoord. Het is goed te horen dat deze mensen geen tijd hebben gehad om zich bewust te zijn van wat er gebeurde."

Animatie
Het meest aangrijpende moment van de bijeenkomst beleefde Thomas tijdens het kijken naar de animatie van hoe het vliegtuig uit elkaar werd getrokken. "Dan ben je even heel dicht bij Quinn, alsof je zelf even in het vliegtuig zit."

Uit het rapport blijkt ook dat Malaysia Airlines niets verkeerd deed door boven Oekraïne te vliegen. Geen enkele vliegmaatschappij is afgeweken van de vliegroute, maar Oekraïne had het luchtruim wel moeten sluiten vanwege de oorlogssituatie en heeft dat niet gedaan.

Lees ook: Een jaar na MH17: Noord-Hollandse slachtoffers herdacht

Het rapport is voor de familie van Quinn belangrijk voor het proces. "Het is geen afsluiting, maar wel een stap in het proces", vertelt Thomas. "Het strafrechtelijke onderzoek van het Openbaar Ministerie zal weer zo'n stap zijn."

Lees ook: Rapport MH17: Vliegtuig neergehaald door Russische BUK-raket

Beluister hieronder het hele gesprek met Thomas Schansman:
abc5media_audio_0

 Eerder vandaag spraken we pastoor Jules Dresmé van de Vituskerk in Hilversum. Dresmé heeft zowel de nabestaanden als getroffen sportverenigingen en scholen na de vliegramp bijgestaan. 
abc5media_audio_1

abc5media_youtube_0

NH Nieuws/Schansman