Start van hoofdcontent

PURMEREND

nl

Voorlopig geen opvang vluchtelingen in Purmerend

13 oktober 2015, 00.30 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 01.07 uur

PURMEREND De gemeente Purmerend gaat voorlopig toch geen vluchtelingen opvangen. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde vanavond in een zwaar beveiligd gemeentehuis tegen het plan voor de opvang van zo'n 700 asielzoekers.

Wel komt er misschien noodopvang voor ongeveer 30 tot 200 vluchtelingen, maar daarvoor moet er eerst in gesprek met de buurt worden gegaan. Alle plannen voor een groot asielzoekerscentrum zijn afgewezen. Een kleine groep statushouders krijgt wel onderdak. 

Lees ook: Gemeentehuis Purmerend afgezet met hekken

De plannen voor noodopvang van vluchtelingen en een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang heeft de afgelopen weken in Purmerend voor veel opschudding gezorgd. Twee weken geleden liep de raadsvergadering totaal uit de hand toen boze burgers in de raadszaal werden weggestuurd door de burgemeester.

abc5media_video_0

Geert Wilders 
Bij een ingelaste inspraakavond liepen de emoties vervolgens hoog op. Eerder die dag bezocht PVV-leider Geert Wilders de stad, om de tegenstanders van de komst van vluchtelingen te steunen. 

De raadsvergadering van vanavond was niet toegankelijk voor publiek. Ondanks dat kwamen er tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen.

Foto: Purmerend op de barricaden tegen vluchtelingen - DNP/Wessel Hagen/NH Nieuws